EK pokreće istragu o kupnji Cemexa Hrvatska

Cemex vlasnik triju tvornica cementa u Splitu/ Miranda Cikotić/PIXSELL Cemex vlasnik triju tvornica cementa u Splitu/ Miranda Cikotić/PIXSELL

Bruxelles je 'preliminarno zabrinut' da bi preuzimanje Cemexa Hrvatska moglo rezultirati jačanjem pozicije Cemexa Hrvatska u Dalmaciji i rastom cijena sivog cementa.

Preuzimanje Cemexa Hrvatska pod okrilje Heidelberg Cementa i Schwenka našlo se pod povećalom Bruxellesa; zabrinuta da bi transakcija mogla narušiti tržišnu utakmicu na domaćem tržištu sivog cementa, Europska komisija pokreće detaljnu istragu. "Tržišno natjecanje potrebno je u svim sektorima, pa i u građevinskom. Cement je ključan dio tog sektora te moramo biti sigurni da konsolidacija neće prouzročiti povećanje cijena za građevinska poduzeća te u konačnici i za potrošače", rekla je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Unatoč tome što je pokrenuta, istragom se ne prejudicira ishod postupka, napominju u EK. Namjera HeidelbergCementa i Schwenka je preko zajedničke tvrtke DDC steći imovinu u Hrvatskoj i Mađarskoj koja je trenutačno u vlasništvu Cemexa. Početnom istragom ustanovljeno je da bi spajanjem Cemexa Hrvatska, najvećeg lokalnog proizvođača, i DDC-a, najvećeg uvoznika s tvornicom u Kaknju u BiH, s regionalnog tržišta mogao ukloniti bitan konkurent.

Na zahtjev kompanija, Bruxelles će odlučivati samo o spajanju u Hrvatskoj, dok će o mađarskom dijelu transakcije odlučiti tamošnja agencija za tržišno natjecanje. Komisiju zabrinjava budućnost opskrbe sivim cementom Dalmaciji jer je Cemex vlasnik triju tvornica cementa u Splitu, a konkurenciju mu čini upravo uvoz DDC-a iz BiH. Navodi se da bi zbog troškova prijevoza prema Dalmaciji ostali dobavljači mogli biti samo ograničena konkurencija na novu tvrtku, kao i da domaći dobavljači Cemex Hrvatska i LafargeHolcim kontroliraju sve lučke terminale za cement.

Komisija je stoga "preliminarno zabrinuta" da bi spajanje moglo rezultirati jačanjem pozicije Cemexa Hrvatska u Dalmaciji, zbog čega prijeti rast cijena sivog cementa. Većina koncentracija ne uzrokuje probleme za tržišno natjecanje te ih se dopušta po rutinskoj provjeri, unutar 25 radnih dana tijekom kojih se odlučuje o odobrenju ili pokretanju istrage. Kupnja Cemexa prijavljena je 5. rujna, a Komisija će odluku donijeti u roku tri mjeseca, do 23. veljače 2017. Do zaključenja broja od Cemexove centrale nismo dobili komentar istrage. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!