EK odlučila koliko će iznositi porez na kupnju dionica i obveznica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. veljača 2013. u 15:15
Guliver/Thinkstock

‘Svaki građanin koji kupi, primjerice, 10.000 eura vrijedne dionice, platit će na tu transakciju samo 10 eura poreza’

Europska komisija službeno je u četvrtak predložila uvođenje poreza na financijske transakcije u 11 zemalja Europske unije, kojim će se godišnje prikupiti 35 milijardi eura, i poručila je da je to tek prvi korak na putu uvođenja toga poreza u cijeloj Europskoj uniji.

Porez na financijske transakcije (FTT) trebao bi prisiliti banke da plate za pomoć poreznih obveznika za vrijeme financijske krize a uvodi se od siječnja iduće godine. Iznosit će 0,1 posto na trgovinu dionicama i obveznicama, te 0,01 posto na trgovinu financijskim izvedenicama.

Prijedlog Komisije temelji se na odgovarajućoj zakonodavnoj inicijativi 11 članica EU-a koje predstavljaju dvije trećine gospodarstva EU-a i odlučile su uvesti porez usprkos negativnom odgovoru 16 ostalih zemalja na raniji odgovarajući prijedlog za cijeli EU. Skupina obuhvaća Francusku, Njemačku, Austriju, Belgiju, Estoniju, Grčku, Italiju, Portugal, Slovačku, Sloveniju i Španjolsku. Pokušaji da se takozvani "Tobinov porez", nazvan po američkom ekonomistu Jamesu Tobinu koji ga je osmislio sedamdesetih godina prošlog stoljeća, uvede u cijelom svijetu propali su zbog američkog protivljenja.

Europski povjerenik za porez Algirdas Šemeta upozorio je da su porezi uvedeni europskim financijskom sektoru „preniski", procijenivši zaostatak na nekih 18 milijardi eura. "Time je utrt put uvođenju zajedničkog poreza u cijelom EU", rekao je tijekom predstavljanja svog plana. Komisija ističe da se 85 posto ciljanih transakcija odvija između financijskih tvrtki, te da ako se neki troškovi prenesu na potrošače, to neće biti "nesrazmjerno".

"Svaki građanin koji kupi, primjerice, 10.000 eura vrijedne dionice, platit će na tu transakciju samo 10 eura poreza", stoji u priopćenju. Mirovinski fondovi bit će također obuhvaćeni porezom, ali će iznos biti "vrlo ograničen" ako im je promet dionicama mali, dodaje se.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pošto se na dionicama zadnjih par godina samo gubi hože li dioničarima nadoknaditi gubitke ?

New Report

Close