EK nam predviđa 2,6% rasta, najlošije među susjedima

Autor: Ana Blašković , 12. srpanj 2018. u 21:59
Snizili prognozu s 2,8 posto / GORAN STANZL/PIXSELL

Usporedba s novim članicama poražavajuća; Slovenija raste 4,4%, Mađarska 4%, a Poljska čak 4,6%.

Za razliku od reprezentacije koja obara rezultate na Svjetskom nogometnom prvenstvu, nacionalna ekonomija, nažalost, ostaje čvrsto među gubitnicima. Europska komisija snizila je prognoze rasta BDP-a s 2,8 na 2,6% u ljetnim prognozama za 2018. Izgledi za 2019. također su okrenuti prema dolje, na 2,5 posto. Prihvaćanje nagodbe u Agrokoru smanjilo je rizike, no uspješna implementacija ostaje ključna za operativnu i financijsku stabilnost kompanije, naglašava EK. Dodaju da je nakon neočekivanog usporavanja u zadnjem tromjesečju 2017. prvi kvartal ove godine donio blagi rast na krilima robusne osobne potrošnje i oporavka ulaganja.

Unatoč miješanim signalima ključnih pokazatelja, signali s tržišta rada i ankete ukazuju da će domaća potražnja, primarni generator domaće ekonomije, ubrzati na krilima većih raspoloživih dohodaka i niske inflacije. Listu dobrih vijesti nastavljaju boljim povlačenjem EU fondova, niskom cijenom novca i kreditiranjem korporativnog sektora koji će biti podrška investicijama. A, ako je suditi po prvim brojkama, dobri rezultati očekuju se i od ove turističke sezone. To, međutim, ne vrijedi i za robni izvoz. Naglo usporavanje izvoza početkom 2018. u skladu je s lošijim rezultatima industrijskog sektora, no konačni utjecaj na BDP ublažit će usporavanje uvoza o kojem je izvoz velikim dijelom ovisan.

No, u konačnici sve to neće biti dovoljno da Hrvatska opet ne ostane na ekonomskom repu, barem što se tiče novih članica. Usporedba sa susjedima je poražavajuća; susjednoj Sloveniji se prognozira 4,4 posto rasta, Mađarskoj 4 posto. Poljska je rekorderka s 4,6 posto, a neuhvatljivi tempo i dalje drže Rumunjska (4,1%), Bugarska (3,8) Slovačka (3,9) i Češka (3%)… Ako je ikad vrijeme za usporedbe ekonomije i nogometa, to sad. Za razliku od nogometaša koji su na svoje utakmice otišli pripremljeni i ušli u finale, domaće gospodarstvo nespremno, bez odrađenih reformi, potvrđeni je gubitnik koji nezaustavljivo klizi k začelju skupine EU28. 

Komentirajte prvi

New Report

Close