EK istražuje turoperatore koji posluju i u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 07. veljača 2017. u 14:10
Margrethe Vestager svojedobno je pokrenula tužbe protiv Googlea i Gazproma/REUTERS

Povjerenica za tržišno natjecanje istragu je pokrenula zbog sporne primjene različitih cijena ovisno o tržištu.

Europska unija pokrenula je istragu nad vodećim organizatorima putovanja TUI grupa, Thomas Cook, DER Touristik grupe REWE i Kuoni, te hotelskom kompanijom Melia, zbog sumnje da su kršili tržišno natjecanje, primjenjujući različite cijene usluga ovisno o emitivnom tržištu na svojim online servisima.

Pod istragom povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, poznate po tome što je zbog kršenja antimonopolskih zakona pokrenula tužbe protiv Googlea i Gazproma, ovog puta našli su se i proizvođači video igara te tehničke opreme. "Online trgovina potrošačima bi trebala dati veći izbor roba i usluga, kao i mogućnost da kupuju na području cijele Unije, a ovu smo istragu pokrenuli jer smo posumnjali da kompanije ta prava potrošačima žele osporiti. Utvrdit ćemo jesu li te kompanije prekršile propise EU, bilo stoga što su ograničavali maloprodajne cijene ili su isključivali neke potrošače iz određenih ponuda samo na temelju njihove lokacije, odnosno državljanstva", pojasnila je Vestager.  

Europska regulativa zabranjuje kompanijama unutar Unije da rade diskriminaciju između potrošača iz različitih zemalja, zbog čega je 2015. puštena strategija o Jedinstvenom digitalnom tržištu, no povjerenstvo Vestager posumnjalo je da nekolicina branši i dalje to ne primjenjuje. Iako u kompanijama za sad to javno ne žele ni spominjati, ako će Unija na tome inzistirati, turistički sektor drastično će morati mijenjati poslovne modele.

"U turizmu je uobičajeno da se ponude formiraju sukladno kupovnoj moći i snazi pojedinog tržišta. Usto, sasvim je normalno da gosti koji u isto vrijeme borave u hotelu, različito plaćaju tu istu uslugu jer su je kupili putem različitih kanala, direktno na online booking platformi hotela, putem agencije, u različito vrijeme", pojašnjavaju nam sugovornici iz hotelskog sektora. Zašto je pod istragom samo Melia, nije im jasno. Melia u Hrvatskoj posluje u hotelima Istraturista, koji nisu uključeni u proces istrage, kažu nam u kompaniji.  "Istraturist ne primjenjuje različite cijene za različita emitivna tržišta i nije uključen u postupak koji spominjete", kratko su nas izvijestili iz Istraturista.

Komentari osumnjičenih turoperatora i same hotelske kuće za sad su vrlo rezervirani, a svi dakako ističu da će maksimalno pomoći u istrazi. Razlozi za oprez i maksimalnu suradnju broje se u stotinama milijuna eura, jer ako im Komisija utvrdi da su kršili zakone, prijete kazne u iznosu od 10% njihova godišnjeg prihoda. Samo TUI grupa godišnje ostvaruje prihod veći od 20 milijardi dolara. U Thomas Cooku tvrde da na 15 svojih tržišta primjenjuju otvorenu konkurenciju, TUI kaže da je spreman na suradnju, kao i Melia, u kojoj su uvjeren da će istraga ubrzo pokazati da nije bilo kršenja zakona. Kuoni je u međuvremenu prodao turoperatorski biznis, no ističu da su oni uvijek pazili da ne naruše tržišno natjecanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close