EK ispituje dodatne carine za sir

Autor: Božica Babić , 01. listopad 2009. u 22:00

Ključni argumenti za zaštitu tržišta su podaci da je uvoz dosegnuo 64,3 posto domaće proizvodnje sira, dok izvoz i potrošnja bilježe pad

Enorman uvoz polutvrdih sireva i nadomjestaka za sir od 5046 tona u prvom polugodištu 2009., 43 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, alarmirao je na uzbunu i uvođenje zaštitnih mjera kroz dodatne carine od 0,55 do 1,05 eura po kilogramu u trajanju do 23. prosinca. Već u srpnju mjera je dala rezultat, uvoz sireva pao je prema srpnju 2008. sa 840 na 458 tona, nadomjestaka sa 570 na 268.

Europa traži objašnjenje
Međutim, mjera je izazvala i znatiželju Europske komisije čije izaslanstvo ovih dana razgovara u resornim ministarstvima i zahtijeva čvrsta obrazloženja za spomenutu Vladinu odluku. Unatrag tri godine hrvatske mljekare proizvodnju sira na godišnjoj razini digle su sa 6,5 na 7 tisuća tona, dok je uvoz gotovo udvostručen i rastao je godišnje sa 2,6 na 4,5 tisuća tona. Posebno je “podivljao” uvoz nadomjestaka, sa 505 tona u prvom polugodištu 2006. na čak 1868 tona u 2009. godini. Drastično niske ovogodišnje cijene gaude i edamera u zemljama EU rezultirale su dvostruko većim uvozom tih vrsta sira tijekom šest mjeseci 2009. naspram količina uvezenim u istom razdoblju 2008. godine. Činjenica da je na polugodištu uvoz dosegnuo 64,3% domaće proizvodnje sira, dok su pali izvoz i potrošnja, morala bi kod EK-a opravdati dodatne carine. Uz to u 63 ovdašnje mljekarske tvrtke zalihe su na polugodišnjoj razini veće 27%, dok su ukupni prihodi rasli tek 0,7%, a potraživanja kod kupaca veća su za 18%. Uključeni u razgovore s izaslanstvom EK ne žele govoriti o detaljima jer nemaju konačno rješenje u pisanoj formi. No upućeni izvor potvrdio je Poslovnom dnevniku kako je izgledno prihvaćanje argumenata vezanih uz sireve, ali ne i nadomjestke.

Argumenti protiv
Navodno je protuargument EK da RH nema takvu proizvodnju i stoga ne smije carinama braniti uvoz iako su nadomjesci dosegnuli 20% godišnje proizvodnje sira u ovdašnjoj mljekarskoj industriji. S takvim nastupom EK demonstrira da hrvatsko tržište samo ne može uvoditi mjere zaštite kako to prakticiraju neke članice EU. Njemačka godišnje proizvede 2 mil. tona sireva. Kada je lani uvoz nadomjestaka skočio na 20.000 tona, što je tek 1% proizvodnje, mjerodavni u toj zemlji posegnuli su za analizama i zaštitom tržišta.




Komentirajte prvi

New Report

Close