EK 2014. očekuje blagi oporavak malog poduzetništva u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 06. listopad 2014. u 17:24
U pet godina malo i srednje poduzetništvo u nas izgubilo 15% radne snage/D. Javorović/PIXSELL

Kao zapreke jačanju poduzetništva navode se antipoduzetnička klima, nedostatak zakonske stabilnosti i birokratske zapreke.

Nakon pet godina stagnacije, malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj bi tijekom 2014. trebalo zabilježiti blagi rast, zaključak je analize Europske komisije koja je obuhvatila sve zemlje članice.

Komisija je napravila analizu i za našu zemlju od 2008. te navodi da je u 2013. u Hrvatskoj bilo više od 145 tisuća tvrtki iz segmenta malog i srednjeg poduzetništva. Taj sektor zapošljavao je 676 tisuća ljudi i činio oko 10 milijardi eura dodane vrijednosti gospodarstvu. Malo i srednje poduzetništvo čini 99,7 svih registriranih poduzeća u našoj zemlji, ali i 67,9 posto ukupno zapolsenih i 54,1 posto ekonomske dodane vrijednosti u nefinancijskom sektoru.

 

99,7posto

od ukupnog broja poduzeća u nas čini malo i srednje poduzetništvo

Europska komisija procjenjuje da je ekomomska situacija u Hrvatskoj i dalje krhka zbog krize uzrokovane pogoršanjem trgovinskih uvjeta i slabije domaće potražnje. U posljednjih pet godina malo i srednje poduzetništvo u našoj zemlji izgubilo je 15 posto radne snage. Za 2014. se očekuje blagi rast zbog rasta izvoza i javnih investicija. Iz Bruxellesa navode da hrvatski trend prati situaciju u većini zemalja Unije. Kao najveće zapreke jačanju maloga i srednjeg poduzetništva spominju se antipoduzetnička klima, nedostatak stabilnosti i predvidljivosti zakonodavnog okvira te gotovo nepremostive birokratske i sudske zapreke.

Među plusevima se ističe činjenica da je donešena Strategija razvoja malog i srednjeg poduzetništva za razdoblje 2013.-2020., kao i Zakon o malom gospodarstvu. EK očekuje napredak budu li se provodile odrebe Strategije i Zakona. Hrvatska je u skupini 10 članica EU u kojoj su mala i srednja poduzeća 2013. generirala 10 posto ili manje dodane vrijednosti nego 2008. 

Komentirajte prvi

New Report

Close