EIZ za Philip Morrisa ‘snima’ Balkansku duhansku rutu

Autor: Marija Brnić , 10. listopad 2017. u 22:00
Na projektu radi sedmeročlani tim na čelu s Jelenom Budak / S. MIDŽOR/PIXSELL

Rade analizu trošarina, poreza i štete od ilegalne prodaje cigareta.

Istraživanje ilegalne trgovine cigaretama na tzv. Balkanskoj ruti veliki je projekt koji Ekonomski institut Zagreb počinje realizirati uz osigurano financiranje iz globalne inicijative Philip Morrisa PMI IMPACT. Potporu je taj projekt nedavno dobio, a Institut je već otvorio javni natječaj za odabir anketara koji će ispitati iskustva i stavove građana o ilegalnoj trgovini duhanskim proizvodima u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

Ispitivanjem se prema uvjetima natječaja namjerava utvrditi razlike u trgovini i navikama među zemljama, te posebice u pograničnim i slabije razvijenim regijama. Snimanje bi trebalo dati i sliku što konkretno pušači preferiraju – cigarete, motaju li rezani duhan ili nešto treće, te način na koji ih nabavljaju. Anketari će ispitivati i cijene po kojima se do duhanskih proizvoda dolazi na crnom tržištu u ovih sedam zemalja, kao i njihovu dostupnost.

U svakoj od zemalja ispitivat će se po tri tisuće punoljetnih osoba, odnosno očekivan je ukupan reprezentativan uzorak od 21 tisuće ljudi.

Istraživanje bi anketari, čije se ponude prikuplja do 27. listopada, Institutu trebali dostaviti kroz četiri mjeseca, a procijenjena vrijednost koju će EIZ platiti za ovu uslugu je 552 tisuće kuna plus PDV. Za ukupan projekt, prema neslužbenim informacijama, za EIZ-ov je projekt dodijeljeno gotovo pola milijuna USD.

Sedmeročlani znanstveni tim EIZ-a koji je na čelu s Jelenom Budak angažiran na ovom projektu, ocijenit će i ekonomske troškove ilegalne trgovine duhanskih proizvoda procjenom neslužbenog gospodarstva za promatrane balkanske zemlje, a projekt bi trebao dati i jasniju sliku utjecaja koju imaju visina poreza i trošarina na ilegalnu trgovinu duhanskim proizvodima, kao i scenarije efekata koji bi se postigli primjerice ujedančavanjanjem trošarina u svim zemljama. Te podatke projekt bi, kako je predviđeno, trebao osigurati do polovice 2019.

Financijeru bi istraživanje trebalo dati ne samo pregled podataka o stavovima i praksi ilegalne trgovine u zemljama tzv. balkanske rute, što je primarni cilj projekta, nego i omogućiti procjenu izgubljenih prihoda švercom cigareta i drugih duhanskih proizvoda za sve u opskrbnom lancu, te time i prijedloge za kreatore politike kako spriječiti štetnost ilegalne trgovine u ovim zemljama.

Ovaj projekt EIZ-a jedan je od 32 koja je između 200-njak u prvom krugu financiranja odabrao stručni savjet Philip Morrisove inicijative fokusirane na poticanje suzbijanja ilegalne trgovine i sličnih oblika kriminala, a za koji je ukupno u ovoj fazi osigurano ukupno 28 milijuna USD. v     

Komentirajte prvi

New Report

Close