EIZ: Financijski uvjeti nikad blaži

Autor: Ana Blašković , 16. svibanj 2017. u 22:00
Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb/Slavko Mindžor/PIXSELL

Svoj obol poboljšanju financijskih uvjeta dali su niži prinosi na hrvatske državne obveznice.

Financijski uvjeti na domaćem tržištu početkom ove godine nikad nisu bili blaži od kad se prati njihovo kretanje, objavio je Ekonomski institut Zagreb.

IFIS indeks, pokazatelj koji je razvio EIZ, mjesečni je indikator financijski uvjeta koji daje informacije o prosječnom stanju u ekonomiji, komprimirajući 28 varijabli u jednu brojku. U prvom kvartalu 2017. dosegnuo je svoju najnižu vrijednost pri čemu su gotovo sve sastavnice doprinijele ublažavanju, posebno domaće varijable vezane uz bankarski sustav.

"Ekspanzivna monetarna politika HNB-a dovela je do rekordne likvidnosti financijskog sustava te je dnevni višak likvidnosti banaka, koji je u prvom tromjesečju 2017. bio 2,5 puta veći nego u zadnjem tromjesečju 2016., imao najznačajniji utjecaj na poboljšane financijske uvjete. Iznimnu likvidnost financijskog sustava pratio je i pad kamatnih stopa na kredite i depozite, i to i kunske i vezane uz valutnu klauzulu, odnosno devizne", kažu analitičari EIZ-a.

 Svoj obol poboljšanju financijskih uvjeta dali su niži prinosi na hrvatske državne obveznice, kao i poboljšanje stanja državnih financija zbog boljih makroekonomskih pokazatelja. Pozitivan utjecaj iz inozemstva došao je od nastavka pozitivnih kretanja na inozemnim burzama koje održavaju indeksi DAX i S&P 500, oba na rekordnim razinama u ožujku zbog pada averzije ulagača prema riziku.

Komentirajte prvi

New Report

Close