‘Eh, da su još podigli prag obvezne revizije’

Autor: Jadranka Dozan , 23. lipanj 2016. u 22:00
Malo lakše poslovanje za 100.000 poduzetnika/M.M./PIXSELL

Mali poduzetnici pozdravljaju ukidanje obveze uvođenja jedinstvenog kontnog plana.

Jedna od glavnih primjedaba koje su prilikom lanjskog donošenja Zakona o računovodstvu iznosili (mali) poduzetnici odnosila se na obvezu uvođenja jedinstvenog okvirnog kontnog plana. Dok je bivša Vlada na njih odgovorila odgodom primjene te obveze za početak 2017., tehnička Vlada u srijedu je predložila njezino potpuno micanje.

Kako je prema postojećim odredbama predviđeno da odbori za standarde financijskog izvještavanja do kraja lipnja moraju donijeti taj kontni plan, predložene izmjene na izglasavanje idu po hitnom postupku. One će barem malo olakšati život za više od 100.000 hrvatskih poduzetnika, ističe ministar financija Zdravko Marić.

Jedinstveni kontni plan, istina, pridonosi kvaliteti računovodstvenih podataka za statističke svrhe te olakšava kontrolu poreznim tijelima, no on bi značio i dodatno troškovno opterećenje poduzetnika, što zbog softverskih intervencija, što zbog angažiranja administracije. Pozdravljajući taj potez tehničke Vlade, poduzetnik Petar Lovrić je dodao: "Eh, da su još podigli prag za obveznu reviziju za male poduzetnike". Oni su često i vlasnici i direktori i pitanje je čemu im služi revizija, kaže. Bolje bi bilo fokusirati se na jačanje uloge poreznog savjetništva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close