Edukacijama u Zagorju nude šansu za zapošljavanje marginaliziranim skupinama

Autor: Lucija Špiljak , 18. kolovoz 2019. u 22:00
50 nezaposlenih osoba već je prošlo edukaciju/D. Jaramaz/PIXSELL

Većinom je riječ o osobama s invaliditetom i korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu, ali ciljnu skupinu čine, primjerice, i liječeni ovisnici.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina na području Krapinsko-zagorske županije provodi projekt "Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja", vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna te sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te je odobren u okviru Poziva "Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina". Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je 5. rujna 2018., a projekt će trajati do 5. rujna 2020. u partnerstvu s Krapinsko-zagorskom županijom, Društvom multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije, Udrugom distrofičara Krapina te Društvom invalida rada Krapina.

Bitka protiv isključenosti
"Glavni cilj je smanjiti rizik od socijalne isključenosti i povećati mogućnost zapošljavanja nezaposlenih osoba i pripadnika marginaliziranih skupina kojima je namijenjen. Većinom su to osobe s invaliditetom i korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Ciljnu skupinu čine i liječeni ovisnici, osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, nacionalne manjine itd. Fokus projektnog tima će biti usmjeren na identifikaciju zainteresiranih osoba za pohađanje formalne edukacije, formiranje grupa te organizaciju i provedbu same formalne edukacije nezaposlenih osoba i pripadnika marginaliziranih skupina", objašnjava nam voditeljica projekta Vlatka Ipša.

 

50 nezaposlenih

osoba već je prošlo edukaciju

Projekt obuhvaća četiri cjeline: neformalna edukacija 50 nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina – edukacija je provedena tijekom travnja, svibnja i lipnja 2019., a obuhvaćala je informatički tečaj, radionice o volontiranju kao obliku socijalnog uključivanja te radionice za razvoj i osnaživanje osnovnih mekih i transverzalnih vještina; zatim formalna edukacija 32 nezaposlene osobe pripadnika marginaliziranih skupina – edukacija će se provoditi od ove jeseni, procijenjeno do proljeća 2020., obuhvaća različite programe osposobljavanja za mnoga zanimanja koje pružaju obrazovne ustanove i svi su programi verificirani od strane Ministarstva obrazovanja te se po završetku edukacije stečena kvalifikacija upisuje u e-radnu knjižicu; potom socijalno mentorstvo za deset nezaposlenih osoba korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu – usluga koja se provodi kontinuirano tijekom cijelog razdoblja trajanja projekta; usluga se provodi individualno sa svih deset osoba, jednom tjedno, a cilj je osobno osnaživanje sudionika projekta, njihovo socijalno uključivanje i lakše zapošljavanje; te  edukacija i usavršavanje stručnjaka koji rade izravno s ciljnom skupinom projekta upravo na pitanjima zapošljavanja i socijalnog uključivanja – edukacija za pružanje usluga socijalnog mentorstva provedena je u travnju 2019., dok će studijsko putovanje za stručnjake biti organizirano tijekom proljeća 2020.

"Dosad nije bio česti slučaj da udruge, organizacije civilnog društva i neprofitne organizacije preuzimaju potpornu ulogu u procesu edukacije i zapošljavanja nezaposlenih osoba i pripadnika marginaliziranih skupina. S druge strane, nadležna tijela prepoznala su kapacitet i potencijal upravo spomenutih organizacija te usmjerila EU novac u projekte ovakvoga tipa. Ovo je prvi takav projekt kojega provodi Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i smatramo da donosi veliki benefit i sudionicima projekta i njihovoj okolini jer se nezaposlenim osobama i pripadnicima marginaliziranih skupina pruža lepeza konkretnih aktivnosti za osnaživanje, edukaciju, socijalno uključivanje te osobni rast i razvoj, a sve s ciljem lakšega i bržega zapošljavanja", ističe voditeljica projekta.

Verificirani programi
Budući da je neformalna edukacija za 50 osoba pripadnika ciljne skupine već provedena, trenutni kapacitet prijava za formalne edukacije je 32. Dakle, na formalne programe osposobljavanja koji se upisuju u e-radnu knjižicu za sada mogu poslati 32 osobe. Manji broj prijava već je zaprimljen. Formalni verificirani programi edukacije, odnosno osposobljavanja, održavat će se u cijeloj županiji, odnosno u mjestima u kojima postoji obrazovna ustanova koja provodi ovakav tip edukacija, primjerice Pučko otvoreno učilište.

S obzirom na to da na edukacije mogu ići pripadnici ciljne skupine koji žive u cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji, grupe za edukacije će nastojati formirati i prema teritoriju. Što se samog manjka radne snage u županiji i Hrvatskoj tiče, razlozi su, smatra voditeljica projekta, vrlo složeni i kompleksni.  "Hiperinflacija pojedinih zanimanja i neusklađenost školskog sustava sa stvarnim potrebama na tržištu rada je jedan od problema u Hrvatskoj. Naravno da imamo i problem nepoštenih poslodavaca, neisplate plaća, nepoštivanja prekovremenog rada, Zakona o radu… Čini se kako je trenutno najveći problem produktivnost, kultura rada i minimalna plaća od svega 3000 kuna.

Postoji i problem nezaposlenih članova obitelji s više djece koji dobiju više materijalnih i nematerijalnih potpora nego da su zaposleni te stoga nisu motivirani za zaposlenje. Osim toga ima i onih koji odbijaju ponude za zaposlenje ili prekvalifikaciju koja je besplatna. Takvim radno sposobnim osobama socijalna davanja treba ograničiti i omogućiti im što brži ulazak u svijet rada. Provedbom ovakvih EU projekata, gotovo individualnim radom s pojedincima, razmjenom znanja i iskustava te osnaživanjem i aktivnim sudjelovanjem u društvu na tragu smo mijenjanja svijesti i percepcije o važnosti rada i vlastitog doprinosa društvu i sustavu", zaključuje Vlatka Ipša.

'Zaželi' posao za 54 žene

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, provodi i projekt Zaželi, odnosno "Žene za Zagorje" također sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. "Projektom Žene za Zagorje zaposlene su 54 dugotrajno nezaposlene žene, većinom starije od 50 godina te žena s invaliditetom, a njihov je zadatak pružati pomoć starijim i ostalim potrebitim osobama u lokalnoj zajednici. Vrijednost projekta je gotovo deset milijuna kuna. Projekt se provodi na području djelovanja gradskih društava Crvenog križa Krapine, Pregrade i Klanjca, traje 30 mjeseci, a osnovni cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena, ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Tijekom projekta zaposlene žene će se obrazovati za zvanje njegovateljice, a prilikom rada na projektu steći će i praktično iskustvo i time postati konkurentnije na tržištu rada", navodi Ipša.

Komentirajte prvi

New Report

Close