Economist: Nikada nije bilo bolje biti odvjetnik na Balkanu

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2012. u 15:03
Ante Gotovina i kardinal Josip Bozanić / PXL

List predviđa da bi Gotovina mogao ući i u politiku, kao osoba bliska Crkvi.

Glavna vijest na Balkanu je tko je izišao iz zatvora i kome se sudi, piše ugledni list Economist u tekstu u kojem analizira „pravdu u Hrvatskoj“. Najznačajnija bila je oslobađajuća presuda 16. studenog za dvojicu hrvatskih generala na sudu za ratne zločine u Haagu. Hrvati su bili presretni, Srbi ogorčeni, piše u članku objavljenom u listu.

Economist podsjeća kako su Ante Gotovina i Mladen Markač prvo bili 2011. godine osuđeni za urotu, kao dio „udruženog zločinačkog poduhvata“, kako bi istjerali Srbe iz Krajine. Kada se Jugoslavija raspala u ranim devedesetima, Srbi su, potpomognuti vojskom Srbije i JNA, izborili svoju mini – državu u Krajini. No, 1995. godine hrvatska je vojska većinu prostora vratila. Nekih 200 000 Srba je pobjeglo, većina se nikad nije vratila, piše list. Economist naglašava da nitko ne poriče da se ratni zločin dogodio, ali oslobađajuća presuda dvojici generala znači da sud vjeruje da nije postojao organizirani plan za „etničko čišćenje“ Srba. List opisuje i povratak generala u domovinu, gdje su dočekani kao heroji.

Predviđa da bi Gotovina mogao ući i u politiku, a ako to učini, bit će osoba bliska Katoličkoj crkvi.

Srbi su oslobađanje generala dočekali s bijesom, piše list i prenosi riječi srbijanskog premijera Ivice Dačića da je to odluka koja „omalovažava srpske žrtve i čini ih bezvrijednima“. Srbi su uvijek vjerovali da je UN-ov tribunal samo jedan antisrpski neovlašteni sud. Economist podsjeća da će sud 29. studenog donijeti odluku o žalbi bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, te o još dvije žalbe. Srbi sada ne očekuju da će se donijeti okrivljujuća presuda, zaključuje list. Također se postavlja pitanje kako će sud dokazati da je postojao „udruženi zločinački poduhvat“ u slučajevima dvojice vođa bosanskih Srba Ratka Mladića i Radovana Karadžića, s obzirom da to nije dokazao u slučaju Hrvatske? UN-ov sud bi trebao omogućiti i pomirenje, no, to će biti teže nego ikad, piše list.

Economist naglašava kako ratni zločini nisu jedini slučajevi koji su u vijestima. List piše kako je 20. studenog bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na deset godina zatvora zbog korupcije. Tjedan dana prije zamjenik hrvatskog premijera Radimir Čačić, podnio je ostavku. Osuđen je na zatvorsku kaznu zbog svoje uloge u prometnoj nesreći u Mađarskoj kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Bivši zamjenik srbijanskog premijera uhićen je u sklopu istrage o prevarama. Na Kosovu je Fatmir Limaj, značajna politička figura, optužen za organizirani kriminal i korupciju i poslan je na ponovno suđenje za ratne zločene, za koje je prethodno bio oslobođen, piše list. 

Nikad nije bilo bolje biti odvjetnik na Balkanu, zaključuje Economist.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gospodine generale Ante Gotovina. Obraćam vam se ovim putem jer svaki put je dobar u situaciji kad nam domovina beznadno propada.Na vlasti u Hrvatskoj nisu Hrvati nego neoliberali (SDP je prije par godina objavio kroz medije da odustaje od socijaldemokracije), a neoliberali ne priznaju nacije, narode i granice već samo neograničene zakone tržišta i profita , otimačinu od naroda i kao što je rekao Bruno Bušić da će napravit, stavili su Hrvatsku na bubanj i rasprodaju je globalnom kapitalu bez granica tj. po Brunu bjelosvjetskim je..vjetrima. Svi njihovi akti i sve brojniji porezi u situaciji kad većina ostaje bez prihoda , služe samo osiromašenju naroda kako bi ga natjerali da u bezizlazu rasproda resurse, nekretnine i svoj teritorij. Kako je HDZ izgubio dignitet, a SDP je u službi globalnog kapitala, ostali ste jedino vi i vaše postrojbe , kao jedina relevantna i moralna snaga koja može spriječiti potpunu pljačku hrvatskog naroda (njih 260 opljačkalo je 30 milijardi dolara u samo 20 godina i to se nastavlja!). Linić manirom poremećenog neoliberala uvodi u ovu državu patološko (kao nekad Hitler u Njemačku koja se razvila u patološku tvorevinu) otimanje porezima od već iscrpljenog gladnog naroda umjesto od onih koji su ga opljačkali.Siguran sam da se ne osjećate djelom te kaste otimača i da nećete stati u borbi za sanjanu Hrvatsku jer će inaće sve žrtve Vukovarskih i vaših heroja ostati uzaludne. Siguran sam da ne pripadate tim otimačima koji prije 20 godina nisu imali ni pristojne cipele, a sada posjeduju firme,dividende, dionice i fondove koji im osiguravaju život u izobilju u zamkovima, helikoptere u voznom parku, suludo skupe jahte…a sve na račun stanovništva Hrvatske koje je počelo s prosječnim penzijama od 2200 kn umirati od razboljevanja zbog gladi. O 350 tisuća nezaposlenih ili o prosječnim plaćama ispod egzistencijalnog minimuma da i ne govorimo…Znam da vas ova vlast nikakvim beneficijama ne može kupiti i da ćete primjerom i aktima pokazati svim tim tajkunima , političarima pa i onim generalima koji su se obogatili na račun naroda , da Hrvatska nije stvarana da bi nas umjesto Srba pljačkali Nazovimohrvati, već da je stvorena da bi od stoljeća sedmog hrvatski narod napokon imao svoju državu, perspektivu i naša djeca život dostojan čovjeka.Siguran sam da ćete i s obzirom na gorerečeno prihvatiti DA NE MOŽEMO SAMO GLEDATI NAPRIJED,A NE OSVRTATI SE JER BI U TOM SLUČAJU PODRŽALI UŽAS OPSTANKA ONE: TKO JE JAMIO, JAMIO JE! Isto tako vi kao moralna vertikala i naš junak, možete izjavama doprinjeti i da se poveća količina morala u ovom društvu na svim nivoima pa tako pomoći da se poprave odnosi sa crkvom , sigurno se ne slažući sa time da u največoj krizi ikad, kad hrvatski narod masovno počinje gladovati, crkva sa novcem uzetim iz budžeta naroda, gradi palaće u Zagrebu obložene poludragim kamenom oniksom! Uzdamo se u vas kao u jedinu našu preostalu nadu!

zanimljivo da gotovo svi mediji prenose tu izopačenu tvrdnju sa stajališta najekstremnijeg srpskog nacionalizma “ako sud nije našao dokaze za gotovinu, onda neće ni za mladića”. to je smeće kojim nas zasipaju godinama, da su jednako krivi, a sad kad je i taj sud, kakav god bio ipak zvaničan sud, oborio tu tezu, oni to ignoriraju i nastavljaju sa svojom pričom.

inače economist ne propušta nijednu priliku da, kada piše o balkanu, plasira neku od teza koje se ne bi posramili i najekstremniji šovinisti s istoka.

ne sumnjam da bi pomeo konkurenciju. nije on za političara, a ponajmanje osoba koja se dade instrumentalizirati.

New Report

Close