ECB Vujčiću servirao idealan ‘štit’ od saborskih kritizera

Autor: Ana Blašković , 13. siječanj 2020. u 22:00
Čak 2,55 mlrd. kn gubitka 2017. zbog nerealiziranih tečajnih razlika izazvalo paljbu po HNB-u/Robert Anić/PIXSELL

HNB od 1. siječnja 2021. primjenjuje Smjernice ECB-a po kojima će rezultat biti isključivo razlika prihoda i rashoda.

Bombastični naslovi poput "HNB je u 2017. napravio najveći gubitak u povijesti – preko 2,5 milijarde kuna i to skriva"  i medijska paljba politike koja nije ni pokušavala maskirati aspiracije prema središnjoj banci od iduće godine teško da će biti moguća.

Od 1. siječnja 2021. HNB će primjenjivati Smjernice Europske centralne banke po kojima će sastavljati financijske izvještaje, predviđaju zakonske izmjene u proceduri.  Po novome, nerealizirani dobici od tečajnih razlika i promjene tržišnih cijena više neće ulaziti u izvještaj o dobiti ili gubitku već će rezultat biti isključivo razlika prihoda i rashoda. Pritom vrijedi primijetiti da Smjernice nisu obavezne do uvođenja eura, ali ih središnje banke zemalja članica koje još imaju vlastitu valutu mogu i ranije implementirati.

'Ekskluzive' u Saboru
Upravo je ta "papirnata" kategorija – nerealizirane tečajne razlike – donijela HNB-u gubitke zadnje dvije godine. U spomenutoj 2017. minus se popeo na 2,55 milijardi kuna što je novinarima "ekskluzivno" otkrio Ivan Lovrinović uoči saborskog glasanja o još jednom mandatu guvernera Borisa Vujčića.

Premda je tada HNB ostvario operativnu dobit, u konačnici je gubitak bio rezultat negativnih nerealiziranih tečajnih razlika od 2,64 milijarde kuna zbog jačanja eura prema dolaru i kune prema euru. U 2018. bile su bitno manje, oko 603 milijuna kuna, a gubitak na kraju godine iznosio 468,3 milijuna kuna. 

Gubitak nije nemoguć
Budući da gotovo cjelokupnu imovinu HNB-a čine međunarodne pričuve, instrument stabilizacije tečaja kune po definiciji u devizama, tečaj bitno utječe na rezultat.  Razlog su Međunarodni standardi financijskog izvještavanja (MSFI) prema kojem se tečajne razlike prvo priznaju u Izvješću o dobiti ili gubitku, a tek potom se radi raspodjela dobiti (ili gubitka) koja tereti opće pričuve. 

Prema financijskom planu u 2020. HNB namjerava ostvariti 502,5 milijuna kuna prihoda te 449,7 milijuna rashoda te godinu završiti "u plusu" od 45 milijuna kuna. Budući da se Smjernice se još neće primjenjivati tečajne razlike još će utjecati rezultat za 2020. Iako njihova primjena ne znači da gubitak nije nemoguć, vjerojatnost za to je mala pa je izgledno da će svi kojima je HNB trn u oku morati pronaći novu municiju za napade.

Komentirajte prvi

New Report

Close