EBRD prodao 20,9 posto udjela u PBZ-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. lipanj 2015. u 20:35
Foto: Hina

Transakcija će biti objavljena 16. lipnja ove godine, a EBRD će prodati svih 3.981.990 dionica PBZ-a koje ima u vlasništvu ISP-u putem put opcije.

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) potpisala je u srijedu sporazum o prodaji svog vlasničkog udjela u Privrednoj banci Zagreb (PBZ) talijanskoj banci Intesi Sanpaolo (ISP), većinskoj vlasnici PBZ-a.

Transakcija će biti objavljena 16. lipnja ove godine, a EBRD će prodati svih 3.981.990 dionica PBZ-a koje ima u vlasništvu ISP-u putem put opcije.

EBRD je stekla 20,8 posto udjela u PBZ-u 2002. godine u drugom krugu privatizacije te banke, kada je zajedno s ISP-om sudjelovala u privatizaciji PBZ-a, a potom i u restrukturiranju i pobljšanju korporativnog upravljanja.

U 2005. godini EBRD je investirao dodatnih 53 milijuna eura u povećanje bančina kapitala, čime je vrijednost ukupne investicije te banke u PBZ dosegnula 167 milijuna eura, a udjel u vlasništvu popeo se na otprilike 20,9 posto.

"Donijeli smo odluku o prodaji našeg udjela u PBZ-u zahvaljujući uspješnom razvoju te banke kao dijela Intese Sanpaolo grupe. Kao dioničar, EBRD je bio u mogućnosti doprinijeti snažnoj izvedbi PBZ-a i zadovoljni smo bančinim rezultatima", istaknuo je izvršni direktor EBRD-a zadužen za financijske institucije Nick Tesseyman.

Dodao je da je EBRD spreman i dalje osiguravati banci financiranje i ostale usluge EBRD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close