EBRD: Prijeti opasnost od rastućeg populizma

Autor: Ana Blašković , 22. siječanj 2017. u 22:00
V. Jelušić Kašić, M. Dalić, D. Majetić/A. M./PIXSELL

Među građanima raste percepcija o nejednakosti i manjku pravednosti što jača otpor prema reformama.

Unatoč napretku u tranziciji kroz smanjenje društvenih razlika, percepcija nejednakosti raste što pogoduje jačanju protureformskog populizma, upozorava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Tranzicijskom izvješću.

Ono se temelji na ispitivanju više od 50.000 kućanstava i po prvi put se fokusira na temu nejednakosti.  "Izvješće ukazuje na značajan napredak u provođenju reformi u odnosu na početak tranzicije, ali i težak trenutak u kojem se nalazimo. Percepcija nejednakosti i manjka pravednosti mogu ugroziti napredak te usporiti proces na štetu svih", rekao je direktor EBRD-ovog odjela istraživanja Ralph de Haas osvrćući se na 25 godina tranzicije u Europi.

"Gospodarski pokazatelji su prosjek i ne mogu primijeniti na sve. Oni se odnose na dio građana, rast se odražava na oko 40 posto populacije kroz rast prihoda, dok prihodi ostalih 60 posto rastu bitno manje. Mislim da je to vrlo važna poruka koju politika uvijek mora imati na umu", kaže De Haas. Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj Vedrana Jelušić Kašić dodala je da je stupanj zadovoljstava porastao u tranziciji, a razlika u prihodima smanjena u 44 posto domaćinstva. Proces je bio i bolan, a percepcija nejednakosti stvara otpor prema reformama pa je potrebno raditi na edukaciji. Istaknula je da EBRD, nakon 311 milijuna eura investicija u 2016., priprema nova ulaganja u privatni sektor.

"Neke investicije su u turističkom, a neke u prerađivačkom sektoru, a važno je da HEP-a modernizira proizvodnju. Također, spremni smo podržati i reforme koje su najavljene u području poboljšanja investicijske klime", istaknula je. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić najavila je da će Vlada, nakon porezne reforme te plana za rezanje parafiskalnih nameta, dodatne reforme oblikovati idućih mjeseci u kontekstu Nacionalnog programa reformi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close