E-trgovina većini malih tvrtki u nas nepoznanica

Autor: Majda Žujo , 16. siječanj 2013. u 12:03
Putem interneta u Hrvatskoj se malo kupuje

Samo 20% malih tvrtki u Hrvatskoj internetom poboljšava prodaju, Google posebnim programom cilja na agencije koje će im otvoriti oči.

Iako 90 posto malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj ima pristup internetu, samo 20 posto njih internet koristi kao alat za poboljšanje prodaje svojih proizvoda i usluga.

Pokazalo je to istraživanje koje je za tvrtku Google Hrvatska provela agencija za istraživanje tržišta GfK na uzorku od 700 malih i srednjih tvrtki iz cijele Hrvatske. I kada je riječ o e-trgovini, broj kupnji obavljenih putem interneta u Hrvatskoj je relativno nizak. Razlog tome leži, među ostalim, u slaboj lokalnoj ponudi e-trgovina. Prema podacima Eurostata, samo 16 posto korisnika interneta u Hrvatskoj obavilo je kupnju putem interneta, dok je taj broj dvaput veći u Sloveniji, a u Njemačkoj iznosi čak 65 posto. "Uzimajući u obzir navedene podatke, Google je prepoznao velik potencijal rasta u segmentu e-trgovine, budući da u Hrvatskoj postoji potrebna infrastruktura, kao i interes kupaca i trgovaca. Stoga smo pokrenuli program Google Engage za agencije kako bismo pomogli SEM i SEO stručnjacima, webmasterima, web dizajnerima i drugim internetskim stručnjacima da pomognu svojim klijentima učiniti ih uspješnima u on-line svijetu.

Na taj način moći će pokrenuti e-trgovinu, ali i privući ciljane kupce te mjeriti uspješnost prodajnih i marketinških kampanja, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu", poručio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics. Internet je među hrvatskim tvrtkama prepoznat kao izvrstan kanal za izvoz. Čak 80 posto ispitanih koji svoje proizvode i usluge nude u inozemstvu smatra da im internet pomaže u promociji. "U današnjem digitalnom svijetu poslovanje i oglašavanje putem interneta općeprihvaćena je stvarnost. Danas se i putem obične internetske stranice, bez modula za e-trgovinu, mogu postići fantastični rezultati na području poboljšanja prodaje generiranjem novih upita za proizvode ili usluge. Promoviranjem višejezičnih internetskih stranica poduzetnik širi potencijalno tržište na cijeli svijet, tj. više nije ograničen samo na Hrvatsku", komentirao je Andrej Koštomaj, direktor marketinga za Google Adriatics.

Komentirajte prvi

New Report

Close