DZS: Rast prometa industrije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. rujan 2014. u 16:27
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u srpnju ove godine porastao je u odnosu na lipanj za 0,2 posto.

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u srpnju ove godine porastao je u odnosu na lipanj za 0,2 posto, dok je u odnosu na srpanj lani, po kalendarski prilagođenim podacima, veći za 4,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Prvi podaci DZS-a o prometu industrije prema tržištima pokazuju da je na rast u srpnju u odnosu na isti mjesec prošle godine utjecao rast prodaje na domaćem tržištu od 0,3 posto, ali još značajnije rast na stranim tržištima, za 12,8 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj je razini najviše, za 30,2 posto, rasla prodaja kapitalnih proizvoda. Slijede trajni proizvodi za široku potrošnju s rastom od 2,4 posto, netrajni proizvodi za široku potrošnju s rastom od 2,2 posto te intermedijarnih proizvoda s rastom prometa za 1,8 posto. Promet energije ostao je na istoj razini.

Srpanj je drugi mjesec za redom u kojem se bilježi rast prometa industrije na godišnjoj razini, ali je rast usporen u odnosu na lipanj kada je prodaja porasla za 7,1 posto prema lipnju prošle godine.

Rast prometa industrije u ovoj je godini zabilježen još i u siječnju, da bi potom slijedeća četiri mjeseca padao na godišnjoj razini, najizrazitije u svibnju, za 12 posto.

Kumulativni podaci pokazuju da je promet industrije u prvih sedam mjeseci ove godine smanjen za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kako objašnjavaju iz DZS-a, kratkoročni poslovni pokazatelji industrije, odnosno indeks industrijske proizvodnje i indeks prometa industrije, mogu se koristiti kao pokazatelji razvoja tržišta industrijskih proizvoda i usluga proizvedenih unutar industrije. Izvješćem su obuhvaćena sva poduzeća i njihovi dijelovi koji imaju 20 i više zaposlenih, i to u djelatnostima koja spadaju u statistička područja rudarstvo i vađenje te prerađivačka industrija.

Komentirajte prvi

New Report

Close