DZS: Manje zalihe u industriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2014. u 11:28
Thinkstock

kupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda proizvođača u Hrvatskoj potkraj ožujka ove godine bile su 1,6 posto manje u odnosu na veljaču.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda proizvođača u Hrvatskoj potkraj ožujka ove godine bile su 1,6 posto manje u odnosu na veljaču, ali i u odnosu na stanje s kraja ožujka 2013. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, na mjesečnoj razini, u odnosu na veljaču, na kraju ožujka zalihe su u grupaciji energija bile manje za 16,5 posto, kapitalnih proizvoda za 1,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto.

Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile veće za 1,9 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Međugodišnja usporedba, prema ožujku prošle godine, pokazuje pak najveći pad zaliha intermedijarnih proizvoda, i to za 10,6 posto, dok su zalihe energije smanjene za 10 posto.

Smanjenje su i zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 8,8 posto, kao i zalihe kapitalnih proizvoda, za 2,6 posto, dok su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju jedine povećane, i to za 8,2 posto.

Promatrano prema područjima djelatnosti, na međugodišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji, koja obuhvaća više od 95 posto industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, pale za 2,2 posto. Zalihe u sektoru rudarstva i vađenja, na koje 'otpada' 4,34 posto industrije, krajem ožujka bile 11,1 posto više nego u isto vrijeme lani.

Najveće povećanje zaliha u ožujku ove godine u odnosu na isti lanjski mjesec zabilježeno je u proizvodnji papira i proizvoda od papira i iznosi 23,5 posto.

Više zalihe na međugodišnjoj razini bilježi i većina proizvodnih djelatnosti sa značajnijim udjelom u industrijskoj proizvodnji. Tako su zalihe u farmaceutskoj industriji krajem ožujka bile za 1,7 posto više nego krajem ožujka 2013., u prehrambenoj industriji za 13,7 posto, a u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 1,6 posto.

Osjetnije međugodišnje smanjenje zaliha među djelatnostima koje imaju značajniji udio u hrvatskoj industriji bilježi se samo u kemijskoj industriji u kojoj su zalihe gotovih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile čak 32,1 posto manje nego u isto vrijeme lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close