Dva resora u reformskom naletu čekaju Vladinu odluku

Autor: Suzana Varošanec , 01. travanj 2016. u 07:58
Reformu potakla geodetska komora/FOTOLIA

Ako sve bude teklo prema planu, spajanje katastra i zemljišnih knjiga u jedno upravno tijelo najranije 2017.

Za razliku od niza poslova Vlade u kojima do izražaja dolaze trzavice između vladajućeg saveza Mosta i HDZ-ove koalicije, to nije slučaj kod modernizacije zemljišnoknjižnog sustava. No, čeka se odluka Vlade za spajanje katastra i gruntovnica u jedno upravno tijelo. Suradnja dva ministra HDZ-ova Lovre Kuščevića i mostovca Ante Šprlje, novih čelnika Ministarstva graditeljstva i Ministarstva pravosuđa, pokazuje da alternative nema.

U programu Uređena zemlja započetom 2003. posla je na pretek, pa ovi resori pripremaju nova zakonska rješenja u cilju popravljanja nedostataka sustava. U tijeku su promjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina donesenog 2007., a u Ministarstvu graditeljstva tvrde da je propis pravno i tehnološki zastario, pa će po novome svaki katastar moći izdati podatak za bilo koju općinu, odnosno katastarsku česticu. Također, izmjenama žele dati javne ovlasti struci, čime bi se dodatno sustav rastereo i učinio prohodnijim, a ispravit će se mnoge nelogičnosti od kojih je za investitore najbitnije što će se zakonski omogućiti snimanje jednog dijela katastarske općine, što će deblokirati mnoge investicije.

U tijeku je i izrada Pravilnika o parcelacijskim i drugim geodetskim elaboratima kojim će se propisati digitalni geodetski elaborat, čime će neke procedure postati suvišne, a postupak evidencije brži i jednostavniji. Spajanje katastra i zemljišnih knjiga proces je osjetljiv i složen, osobito zbog spajanja poslova različitih dijelova vlasti, smatraju u Ministarstvu pravosuđa, no nisu protiv. Kako se upisima stječu, prestaju i ograničavaju imovinska prava, obuhvaćena jamstvom prava na pošteno suđenje Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, tvrde da je potrebno osigurati normativne, organizacijske, edukacijske i tehničke pretpostavke. To je bitno kako se potencijalnim spajanjem ne bi proizveo suprotan učinak i dodatno usporio proces uređenja stanja te oslabila pravna sigurnost čijem se jačanju teži.

Stoga planiraju, tvrde bez odgode i tektonskih poremećaja, niz aktivnosti u sklopu reformske mjere Nacionalnog programa reformi 2016. "Unaprjeđenje sustava zemljišnih knjiga". Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su kako će u 2016. izraditi cjeloviti pravni okvir, koji će osigurati učinkovitiji zemljišnoknjižni postupak, što znači da bi spajanje, ako postoji politička volja, krenulo 2017. Računaju na uspostavljene informacijske tehnologije te stručne osobe, a planiraju dodatno angažiranje novih pravnika na obnovi zemljišnih knjiga.

Iz najava novih poteza ističu se aktivnosti na uvođenju isključivog podnošenja digitalnih prijedloga za upis, uspostava jedinstvenog "papirnatog" arhiva, proširenje ovlaštenja sudskih službenika, rasterećenje sudova od nekih zk-a poslova i uvođenje mobilnih timova. Uz neke pretpostavke namjeravaju osigurati rješavanje gruntovnih predmeta neovisno o mjesnoj nadležnosti, i to algoritamskom dodjelom najmanje opterećenom izvršitelju na području države. U proteklih 11 godina riješeno je 6 milijuna gruntovnih predmeta te je izdano 18 milijuna zka-a izvadaka, a glavni cilj je sustav koji će biti jedna od ključnih poluga za izgradnju e-Hrvatske. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako je lijepo i hvale vrijedno vidjeti da su se na prijedlog i poticaj Geodetske komore, dva ministarstva pokrenula. „Reformski nalet“ Ministarstva graditeljstva i Ministarstva pravosuđa za svaku je pohvalu i budi optimizam!
Sada bi po uzoru na Geodetsku komoru, isto mogli učiniti i HGK, HUP i ostali poduzetnici kako bi se Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo poduzetništva aktivirali i revidirali zakonodavno nasilje u gospodarstvu koje im je ostavila prethodna vlada.
Tako bi napr. Trebali ukinuti Finu, ukinuti Zadužnicu, ne dozvoliti blokiranje poslovnih računa, urediti Ovršni zakon ect. Sve dok egzistira pravno nasilje, judikalizacija u gospodarstvu, nema ni riječi od G(ospodarstva) niti riječi od P(oduzetništva).
Nedavno sam pisao bivšem ministru pravosuđa Orsatu Miljaniću i dostavio mu empirijski materijal kako bi se suočio sa posljedicama svojih odluka. Znate što je odgovorio? Odgovorio je kako „ne može komentirati“!!!!!! Čemu onda sjedi u Saboru, ako niti sada kao opozicija nema „muda“ komentirati!!!! Velika je stvar priznati: pogriješio sam!!!

New Report

Close