Dva najizglednija kandidata za kupnju HAAB-ovih ogranaka u JI Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 11:48
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Riječ je mreži HAAB-ovih ogranaka koju čini šest banaka i leasing društava u Hrvatskoj, Srbiji BiH, Sloveniji i Crnoj Gori

Fond rizičnog kapitala Advent International i bugarsko-ruski konzorcij predvođen poduzetnikom Denisom Barekovim među naizglednijim su kandidatima za kupnju mreže ogranaka Hypo Alpe Adria banke (HAAB) u jugoistočnoj Europi, kazala su za Reuters dva upućena izvora.

Riječ je mreži HAAB-ovih ogranaka koju čini šest banaka i leasing društava u Hrvatskoj, Srbiji BiH, Sloveniji i Crnoj Gori. Krajem 2013. ta je mreža raspolagala s imovinom od 8,6 milijardi eura, ali joj je knjigovodstvena vrijednost iznosila svega 500 milijuna eura nakon niza otpisa.

Dva upućena izvora za Reuters su izjavila kako je za dijelove, ili balkansku mrežu HAAB-ovih ogranaka u cjelini zainteresirano sedam kandidata. Među dva naizglednija kandidata su investicijski fond Advent, u partnerstvu s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), te skupina bugarskih ulagača predvođena poduzetnikom Barekovim, inače vlasnikom zrakoplovne tvrtke i nekretnina, uz potporu ruske banke VTB.

Poznati bugarski poduzetnik Cvetan Vasilev, najveći dioničar bugarske banke Corpbank, nije više u navedenom konzorciju, doznaje se iz tri upućena izvora.

Millhouse Capital, investicijska grupa u vlasništvu njemačkog poduzetnika Ralfa Dodta sa sjedištem u Londonu, jučer je izvijestila da je odustala od planova o priključenju bugarskom konzorciju zbog "nepremostivh teškoća s Barekovim".

Najmanje jedan od ostalih ponuđača, Expobank, koji je u vlasništvu ruskog poduzetnika Igora Kima, iskazao je interes za kupnju čitave balkanske mreže HAAB-ovih ogranaka, kazala su tri izvora.

Prema jednom izvoru, odluka o nauspješnijoj ponudi mogla bi biti donesena već krajem kolovoza.

Glasnogovornik Hypoa odbio je davati izjave u vezi ponuđača, ali je kazao da su pregovori banke s potencijalnim ulagačima u uznapredovaloj fazi. Ni glasnogovornik austrijskog ministarstva financija nije kazao ništa više od toga osim da se trenutno vode intenzivni pregovori o prodaji ogranaka u jugoistočnoj Europi.

Iz EBRD-a i VTB-a odbili su komentirati, a nedostupni za izjave bili su fondu Advent, kao i poduzetnici Barekov i Vasilev.

Komentirajte prvi

New Report

Close