Dužnici u švicarskim francima pred novim problemom

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2015. u 10:38
Foto: Thinkstock

Iz banaka naglašavaju da su samo htjeli informirati svoje klijente o tužbi na Ustavnom sudu, čiju presudu, napominju, nipošto ne žele prejudicirati.

Bankama ističe zakonski rok u kojem zaduženima u »švicarcima« moraju poslati prijedloge izračuna konverzije kredita, priliku za to imaju još u ponedjeljak, na sljedeći radni dan, kad se očekuje da će na adrese dužnika iz većine banaka krenuti izračuni. Dosad su ih u papirnatom obliku poslali samo Erste i Hypo banka, PBZ je na svojoj web stranici objavio kalkulator izračuna konverzije, uz napomenu kako ih je poslao i na kućne adrese, dok su ostale banke to učinile ili u petak, ili će to učiniti najkasnije u ponedjeljak. Jednako kao i Erste banka, i Hypo u prijedlozima aneksa ugovora o kreditu navodi kako se u slučaju da konverzija »padne« na Ustavnom sudu, proces može poništiti, a banka tražiti povrat sredstava od dužnika. Što će pisati u aneksima PBZ-a, RBA, Splitske i Zagrebačke banke, OTP-a i Sberbanka, bit će poznato tijekom vikenda ili u ponedjeljak.  

Na pitanje Novog lista hoće li, nakon upozorenja ministra financija Borisa Lalovca, i prijetnji kaznama, tiskati nove anekse, u kojima  konverzija neće biti uvjetovana presudom Ustavnog suda, iz Hypo i Erste banke je odgovoreno kako posluju u skladu sa zakonima, s kojima su, kažu, usklađeni i aneksi. Naglašavaju da su samo htjeli informirati svoje klijente o tužbi na Ustavnom sudu, čiju presudu, napominju, nipošto ne žele prejudicirati.   

Ni HNB niti Ministarstvo potrošačima, međutim, u ovom trenutku ne nude savjet, odgovor na pitanje što da učine nakon što su primili izračun konverzije odnosno ovakav, moguće nezakonit aneks ugovora. 

Kako savjetuju u udruzi KREDA, koju je osnovao dio nekadašnjih članova Udruge Franak, ako klijentu izračun konverzije odgovara, može ga prihvatiti potpisivanjem obrasca o prihvaćanju kojeg mu je banka poslala, nakon čega će biti pozvan na potpisivanje aneksa ugovora, kojeg, međutim, u ovakvom obliku, kakvog su zasad poslale Erste i Hypo banka, ne smije prihvatiti. Potpiše li u banci takav aneks, kažu u udruzi, klijent će si »zapečatiti« sudbinu jer će mu konverzija biti poništena u slučaju da zakon ne prođe na Ustavnom sudu. Ne potpiše li aneks u banci, kažu, banka konverziju svejedno mora provesti dok je zakon na snazi, i ne smije ju uvjetovati odlukom Ustavnog suda. Konverzije koje budu provedene do odluke Ustavnog suda ostaju na snazi do kraja otplate kredita, odnosno ne mogu biti retroaktivno ukinute u slučaju da zakon o konverziji ne prođe. U narednih tjedan dana svakako bi trebalo biti poznato hoće li banke zbog ovakvih aneksa biti kažnjene, i prisiljene slati nove dokumente svojim klijentima. Padne li zakon na Ustavnom sudu, za to ne bi trebali odgovarati klijenti, već banke tužiti mogu samo državu.   

Komentirajte prvi

New Report

Close