‘Dužnici u švicarcima od 2011. svoje su kredite preplatili za oko 8 milijardi kuna’

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2015. u 14:12
Ivan Lovrinović, Udruga Promijenimo Hrvatsku/P.Macek/PIXSELL

Konverzija kredita u kunske Udruzi Franak jedino je prihvatljivo rješenje.

Za Udrugu Franak jedino prihvatljivo rješenje za građane koji imaju kredite vezane uz švicarske franke jest konverzija svih tih kredita u kunske, i to po tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu Udruge Franak i udruge Promijenimo Hrvatsku.

To je stav koji će predstavnici Udruge Franak zastupati u sklopu radne skupine koja se sastaje u ponedjeljak. Ekonomist Ivan Lovrinović, osnivač udruge Promijenimo Hrvatsku, ističe kako to rješenje ne bi koštalo gotovo ništa. Ne vjeruje u tvrdnje HNB-a da bi taj model devizne rezerve države smanjio za više od 3 milijarde eura, oko 30 posto. Lovrinović nije želio pojasniti svoju tvrdnju, već je pozvao guvernera Borisa Vujčića da izračun središnje banke "predstavi pred stručnim auditorijem", umjesto da njime "plaši javnost".

Iznio je i podatak da su dužnici u 'švicarcima' od 2011. na temelju tečajnih razlika svoje kredite preplatili za oko 8 milijardi kuna. "Za toliko je smanjena potrošnja, što je negativno utjecalo i na kretanje BDP-a", istaknuo je. Da je konverzija jedino rješenje smatra i član saborskog Odbora za financije Goran Marić (HDZ), no on predlaže da se krediti u francima prvo konvertiraju u kredite vezane uz euro. Potom, kroz nekoliko godina, treba cijeli sustav deeurizirati, kroz destimulaciju i štednje i zaduživanja u euru.

Istaknuo je da je do sadašnjeg stanja došlo "zbog izražene želje komercijalnih banaka za spekulacijama, niske razine financijske pismenosti građana te nedovoljne uključenosti regulatora, dakle HNB-a", kojeg Marić označava najvećim krivcem. Svoja iskustva iznijeli su i predstavnici sličnih udruga iz Srbije, Slovenije te BiH, u kojoj je već 200-tinjak sudskih presuda kojima su ugovori o kreditima u CHF proglašeni ništetnima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close