Dužan 1,1 milijun kuna: Već petu godinu blokiran zbog tuđeg stambenog kredita

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 05. ožujak 2018. u 08:32
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Bio je jamac prijatelju čiji je kredit u švicarcima “poludio” samo godinu dana nakon podizanja.

Za kredit po kojemu je ugovor raskinut još 2007. ovršen sam 2013. U međuvremenu nisam primio ni jednu jedinu obavijest ni opomenu. Selio sam se sa stare adrese, no na njoj je ostala živjeti moja majka; da je bilo obavijesti, ne bi se zagubile.

Samo jedan dan nisam uspio podignuti plaću: kad sam došao na Finu, imao sam što vidjeti: terete me za 342 tisuće kuna glavnice i 767 tisuća kuna kamata, ukupno 1,1 milijun kuna – priča Večernjem listu Joško Mikrut, 43-godišnji diplomirani ekonomist iz Splita koji je već petu godinu blokiran zbog tuđeg stambenog kredita u OTP-u.

Bio je jamac prijatelju čiji je kredit u švicarcima “poludio” samo godinu dana nakon podizanja. S obzirom na vremenski raskorak između otkazivanja kredita i blokade, banku je tužio radi ništetnosti ovrhe zbog zastare anuiteta: na Općinskom je sudu u Splitu spor dobio, na Županijskom izgubio nakon četiri godine parničenja.

Kredit je otkazan pa nikad nije konvertiran u eurski.

Tri godine skidali su mu 1300 kuna s plaće, a imao je i svoj nenamjenski kredit od 1800 kuna koji je tad još uredno vraćao. – Neko vrijeme sam tako gurao, a onda sam dobio dijete i više nisam mogao. Tad sam ovršen i za svoj dug.

U međuvremenu sam završio na burzi, tri mjeseca sam bez primanja i nedavno sam predao zahtjev za osobni stečaj – kaže Splićanin koji je izračunao da bi, tom dinamikom, možda mogao podmiriti dug s 96 godina. I Mikrut se svrstava u optimiste koji se nadaju da će osobnim stečajem riješiti dio problema: no od rujna 2017., kad je predao zahtjev, stečaj još nije otvoren jer njegov slučaj nije došao na red kod jednog od dva povjerenika za osobni stečaj koliko ih je u Hrvatskoj.

>>Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znači “diplomirani ekonomist” je imao svoj i tuđi kredit. Svoj je vraćao i tuđi nije. Ovršen je za tuđi kredit – naravno onda se sjetio napraviti dijete te nakon toga nije vraćao ni svoj kredit?!?! Jer eto, ne znam osnove matematike i ne znam koliko dijete košta, ali sam diplomirani ekonomist. Tako da “više nije mogao”. Pa se jada kako je i za svoj kredit ovršen. Jer, znate, banke su inače karitativne ustanove.

Onda je završio na burzi i 3 mjeseca je bez posla, jer eto, bilo kakav rad mu je ispod časti, budući da je diplomirani ekonomist. Sad čeka osobni stečaj jer onda će svi dugovi koje je napravio i potrošio (nenamjenski kredit) te jamčio jednostavno nestati… Stvarno, jesu ti ljudi normalni?

New Report

Close