DUUDI uputio na raspravu Plan upravljanja državnom imovinom za sljedeću godinu

Autor: Marija Brnić , 09. listopad 2014. u 21:20
Sljedeće godine očekuje se djelomična prodaja Narodnih novina/Sanjin Strukic/PIXSELL

Na bubanj idu Narodne novine, HPB, Đuro Đaković, Petrokemija, …

U idućoj godine kreće privatizacija i restrukturiranje čitavog niza državnih tvrtki.

Planom upravljanja državnom imovinom za 2015., koji je na gotovo 340 stranica Državni ured za upravljanje državnom imovinom upravo uputilo u javnu raspravu, namjerava se tako već u prvom dijelu godine krenuti u proces dokapitalizacije ACI-a, razmotrit će se i mogućnost dokapitalizacije Hrvatske pošte, potom i Luke Rijeka, a dovršetak prodaje, koji je u tijeku, očekuje se u prvim mjesecima 2015. za Luku Vukovar. Upravo je pokrenut novi pokušaj dokapitalizacije Croatia airlinesa, a u ožujku DUUDI planira finaliziranje i transakcije za monetizaciju Hrvatskih autocesta.

Paralelno s naplatom koncesijske naknade provest će se, kažu, financijsko restrukturiranje Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb njihovim kreditnim rasterećenjem, na način da se prihodima od monetizacije prijevremeno otplate nepovoljni krediti, dok će ostatak eventualno neotplaćenih obveza preuzeti Republika Hrvatska. U planu DUUDI-ja navodi se i kako će se istodobno okončati najvećim dijelom operativno i troškovno restrukturiranje Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb. Naime, troškove upravljanja i održavanja preuzima koncesionar, Autocesta Rijeka – Zagreb će biti likvidirana, dok će Hrvatske autoceste privoditi kraju investicije na preostalim dionicama (Vc koridor, Autocesta Zagreb – Sisak). Plan je i da se proda vlasnički udjel HAC-a u tvrtki Bina Istra tijekom iduće godine.

U segmentu HŽ-ovih tvrtki, koje idalje čeka proces restrukturiranja, u HŽ Infrastrukturi u 2015. se očekuje i završetak privatizacije tvrtki-kćeri Pružne građevine i Croatia express. HŽ Putnički prijevoz prodat će svoje tvrtke Tersus eko za čišćenje poslovnih prostora i Željezničku tiskaru, te mu slijedi restrukturiranje tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila, i to kroz poslovno povezivanje, racionalizaciju broja zaposlenih i investiranje u nabavu novih tehnoloških rješenja a u planu je i zaključenje desetgodišnjeg PSO ugovora s resornim ministarstvom prometa i infrastrukture, te dokapitalizacija koju bi u iznosu od 400 milijuna kuna trebala provesti država.

Za 7 zračnih luka (Split, Dubrovnik, Zagreb, Osijek, Pula, Rijeka i Zadar) u DUUDI-jevom planu se ne navodi niti restrukturiranje, niti privatizacija, već je u planu osnivanje posebnog poduzeća koje bi od države preuzelo vlasničke udjele u zračnim lukama, te potom provodilo davanje pojedinačno davanje u koncesiju. U idućoj godini započet će restrukturiranje Brodarskog instituta, u turističkom sektoru kreće privatizacija pulske Brijuni Rivijere, očekuje se dovršetak predstečajne nagodbe u Sunčanom Hvaru, u kojemu država namjerava ujedno i prodati svoje dionice, izlazak se predviđa i iz Cluba Adriatic, a za Park Prevlaka Gruda u kojemu se vodi stečaj predviđa se brisanje iz državnog portfelja.

U okviru daljnje privatizacije državnog portfelja ostvarit će se djelomična privatizacija i modelom radničkog dioničarstva (ESOP) a odnositi će se na dio portfelja u kojem država ima udjel do 25 posto i za koja radnici iskažu potreban interes, a jedno od prvih poduzeća za koje će se ispitati mogućnost provedbe tog modela u idućoj će godini biti holding Đuro Đaković, za koji je inače već donesena odluka o raspisivanju natječaja za dokapitalizaciju . U DUUDI-jevom planu navodi se jasno i da Hrvatska planira prodaju svojih dionica u tom pudzeću. Ispitivanje potrebe za prikupljanje kapitala za daljnji razvoj naznačeno je i za HEP, s time da se navodi da to poduzeće nije u planu za privatizaciju.

No, u drugoj polovici iduće godine se planira djelomična prodaja Narodnih novina, s time da bi se zadržalo u vlasništvu države službeno glasilo RH Narodne novine. Nastavit će se, nakon provedene dokapitalizacije, s restrukturiranjem kutinske Petrokemije, kao i potrage za strateškim partnerom, s time da se otvoreno navodi kako država namjerava prodati svoj udjel u ovom poduzeću. Takav scenarij ipak ne čeka Imunološki zavod, u kojem slijedi dovršetak procesa odabira strateškog partnera, s time da bi država, preko Ministarstva zdravlja, idalje ostala s kontrolnim paketom u vlasničkoj strukturi, radi ostvarenja strateških interesa hrvatskog zdravstva. Početkom 2015. trebala bi biti provedena i odluka Vlade RH o prodaji 22,82 posto udjela u Končar elektroindustriji, a moguća je, nakon restrukturiranja, i odluka o privatizaciji Croatia banke, a tijekom 2015. će se pripremiti uvjete i za prodaju određenog udjela u Hrvatskoj poštanskoj banci putem javnog natječaja.

Iz portfelja kojim upravlja Centar za prodaju i restrukturiranje, u kojemu je ukupno 558 poduzeća, slobodno je za prodaju tek 198, s time da u ukupnom portfelju tek u 40 država ima većinski udjel, od čega raspoloživo za prodaju je tek 17 tvrtki. Od CERP-a se očekuje da nastavi s prodajom udjela, a na listi za prodaju biti će dubrovački hoteli Maestral, Hoteli Plat, Imperijal Rab, Jadroplov Split, 3. maj MID i 3. maj TIBO, 3. maj STM, RIZ Odašiljači, Lipovica, Meiso Goričan, Nacionalna veletržnica Zagreb, Pleter usluge, Knjigovođa Šibenik, Inel Zagreb, Splitska FTZ, te Veterinarska ambulanta Gračac, a nakon provođenja predstečajne nagodbe kani prodati i udjele u Badelu 1862, Borovu, Dalmi, Hotelu Medena, Imoti, hotelima Podgora i Živogošće, te Kaštelanskim staklenicima i požeškoj Orljavi.

Nakon što okončaju sporovi i pravni postupci, država na bubanj iduće godine kani staviti i Hotele Makarska, Gavrilović Malu Privredu, Institut za sigurnost Zareb, Jadran Crikvenica, Panex Čakovec, pulski Uljanik Tesu, Vjesnik i zagrebačku Konoplju. DUUDI će u suradnji s resornim ministarstvima i ubuduće predlagati Vladi RH odluke o dokapitalizaciji ili kupovini dionica tvrtki koja su sada u državnom vlasništvu, a konkretan slučaj biti će tvrtka APIS IT, za koju se predviđa kupnja preostalog udjela koji u vlasničkoj strukturi ima Grad Zagreb, a sve u cilju da država postane 100-postotni vlasnik APIS-a.

DUUDI najavljuje da nastavlja s aktivnostima u segmentu nekretnina, ali i akcijama traženja novih putova razvoja spajanjem privatnog i javnog financiranja, pa će poput ovogodišnje akcije „Projekti 100“ uslijediti uskoro i „Projekti 200“ i „Projekti 300“, kojima će se stotine zapuštenih i neizgrađenih nekretnina pokušati staviti u funkciju . Plan upravljanja dostupan je na web stranicama DUUDI-a, a javna rasprava o aktivnostima u idućoj godini otvorena je do 20. listopada.

Komentari (4)
Pogledajte sve

iznajmili 18 stanova, a onda poslali MZOIP u Zagrebtower da plaća austrijskom CA Immo-u rentu od 45 mil. kn za 5 godina. / zanimljivo Pred. povjerstva koje poslalo odluku na Vladu je Ranko Ostojić ??/
Spin kapaljke, a pipa teče u mlazu.


Ipak su uspjeli iznajmiti 18 stanova, znaci ipak nisu totalno nesposobni.

ako je pola rodbini i članovima partije, znači totalno nesposobni

Ipak su uspjeli iznajmiti 18 stanova, znaci ipak nisu totalno nesposobni.

New Report

Close