Duplo viši PDV na šećer proračunu nosi manje kuna?

Autor: Marija Brnić , 10. studeni 2016. u 22:00
Hoće li nas ponovno preplaviti šećer iz BiH/Duško Jaramaz/PIXSELL

Proizvođači šećera upozoravaju da se dizanjem PDV-a s 13 na 25% otvara vrata švercu i poreznim prijevarama.

Proizvođači šećera u Hrvatskoj zabrinuti su zbog prijedloga povećanja stope PDV-a s 13 na 25% koju za šećer predviđa vladina porezna reforma.

Samu reformu podupiru, no povećanje PDV-a u njihovu slučaju, kažu, neće osjetiti samo šećerane, nego prije svega proračun RH. Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro ukazuje da sve zemlje koje imaju visoke stope PDV-a na šećer imaju probleme s poreznom evazijom i prijevarama, a upravo zbog toga je prije nekoliko godina i u Hrvatskoj smanjena stopa PDV-a za šećer. Kao primjer, navodi slučaj Mađarske, te Bugarske i Rumunjske, koje u EU imaju najviše stope PDV-a na šećer, ali se i suočavaju sa švercom i izbjegavanjem plaćanja poreza. Većina članica EU zbog toga je i posegla za nižim stopama PDV-a za šećer, koje se kreću od 7 do 10%.

Niži PDV na šećer trenutno imaju sve zemlje u okruženju, izuzev Mađarske (27%), pa su procjene da će hrvatsko tržište ponovno preplaviti šećer iz BiH, kao i Slovenije, koja više ni nema proizvodnju šećera. Polovicu proizvodnje šećera iz RH se plasira u EU, od čega se dobar dio poreza naplaćuje u Hrvatskoj, a s obzirom na tijek kruženja šećera u EU za očekivati je i prebacivanje porezne obaveze u druge zemlje zbog višeg PDV-a. "Lako bi se moglo dogoditi da s dvostruko višom stopom PDV-a u proračunu bude dvostruko manja naplata", kaže Zadro, pozivajući da se nakon godinu dana primjene sagleda efekte novog režima i po potrebi ga se promijeni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close