Dukat ne odustaje od niže otkupne cijene mlijeka

Autor: Božica Babić , 01. veljača 2012. u 22:00

Osnovna cijena od 2,69 kuna snižena je za 20 lipa, no kako uz kakvoću vrednuju i količine, veliki će kooperanti dobiti više novca

Dukat od 1. veljače otkupljeno mlijeko neće obračunavati po kriterijima Promemorije iz 2009. (tromjesečni prosjek cijena iz EU 25), već po tržišnom principu, izvijestio je novinare jučer generalni direktor Alen Fontana. Osnovna cijena mlijeka, koja je za prosinac i siječanj iznosila 2,69 kuna, objasnio je, bit će manja za dvadesetak lipa. Međutim, zbog dodatka u obliku tvorničke premije, kojom Dukat uz kakvoću mlijeka posebno vrednuje i isporučene količine, istaknuo je, u konačnom obračunu kooperanti koji su proteklih godina investirali u svoje farme odlučivši se dugoročno za mliječni biznis dobit će više nego proteklih mjeseci. “Ne možemo jednako honorirati onoga tko proizvede 10.000 litara i proizvođača koji nam isporuči 10 milijuna litara”, kazao je Fontana.

Gomilanje zaliha
Nekoliko je razloga motiviralo Dukat, objasnio je, za okretanje novom modelu. Zbog znatna pada potrošnje i rasta uvoza konzumnoga mlijeka gomilaju se zalihe. Uobičajeno su iznosile 3-3,5 milijuna litara, no danas u skladištu Dukata na prodaju čeka gotovo 9,5 milijuna litara mlijeka, što odgovara jednomjesečnoj proizvodnji. Situacija, kaže, nije bolja ni u okruženju, Slovenija se bori sa zalihama većim od 160 milijuna litara, a Hrvatska godišnje otkupi i preradi 620 milijuna litara. “Kada na policama trgovina litra mlijeka iz uvoza stoji 3,79 kuna, nemoguće je udovoljiti zahtjevima proizvođača i mlijeko u otkupu platiti 4,09 kuna”, ustvrdio je Fontana. Za kilogram polutvrdog sira, ilustrirao je, potroši se 10 litara mlijeka, a taj sir uvezen iz Njemačke u ovdašnjim trgovinama s uračunatim PDV-om i maržama stoji 35 kuna. Dukat je u prosincu, podsjetio je, mlijeko farmerima plaćao po 38 eurocenti, dok mljekare iz Italije od slovenskih proizvođača mlijeko otkupljuju po 27 eurocenti.

Prijeti nelikvidnost
Daleko ozbiljniji problem od cijene mlijeka u otkupu, upozorio je Fontana, jest vrlo izvjesna još veća nelikvidnost proizvođača. Naime, prema pravilima EU, Ministarstvo poljoprivrede od ove godine potpore za mlijeko neće isplaćivati mjesečno, već jednom godišnje, a od listopada prošle godine ukinuta je i državna subvencija od 42 lipe za litar mlijeka. Jedini novac koji će mjesečno stizati proizvođačima bit će onaj od mljekara. Dukat svojim kooperantima otkupljeno mlijeko plaća u 15-20 dana, a potraživanja od dobavljača naplaćuje tek nakon 60 i više dana. “Novac je danas jako skup, čak 70 posto gotovine Dukat daje za najvažniju sirovinu, svježe mlijeko, i može, zbog velika sustava kojemu pripada, izdržati taj napor, što neke mljekare podnose sve teže”, opominje Fontana. O namjerama Dukata da dugoročno razvija mljekarski biznis, naveo je, svjedoči i podatak da je u 2011., referentnoj godini za proizvodnju mlijeka, kooperante, što za nabavu mliječnih grla, što za stočnu hranu, kreditirao sa 60 milijuna kuna te proizvodnju povećao za 15 milijuna litara mlijeka. Bilo bi dobro, ocijenio je, da se na razini branše s resornim ministrom što prije razgovara i o interventnom otkupu. Iako zalihe jesu problem, ponovio je, mnogo su veći problem evidentna nekonkurentnost i nelikvidnost.

Loše u 2011.

Očekuju dvoznamenkast pad
Brojke za 2011. godinu neće biti dobre. Iako izvješće još nije gotovo, procjene govore da će u odnosu na godinu prije pad biti iskazan u dvoznamenkastu postotku. Tim je riječima Alan Fontana kratko oslikao poslovanje napominjući kako već treću godinu zaredom krivulja ima silaznu putanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close