Duga Resa ima prema građanima 8 mil. kn potraživanja

Autor: Agencija VLM , 19. listopad 2014. u 12:51
Gradonačelnik Duga Rese Ivan Baršić. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL

“Izgleda da ćemo morati, po uzoru na telekomunikacijske tvrtke, angažirati najbolje odvjetnike da nam vode ovršne postupke”.

Duga Resa i njezine tvrtke imaju prema građanima osam milijuna kuna potraživanja.

– Izgleda da ćemo morati, po uzoru na telekomunikacijske tvrtke, angažirati najbolje odvjetničke kuće da nam vode ovršne postupke – veli gradonačelnik Ivan Baršić.

Počelo od šetnica

Problem starih, a nenaplaćenih potraživanja istaknut je za sjednice Gradskog vijeća. Nakon što je izneseno nekoliko primjedbi na uređenje šetnica i slične komunalne probleme, direktor Čistoće Marijan Kovačić se požalio, odnosno istaknuo primjer četiri stroja koja “stoje”, jer nema sredstava za popravke.

– Od građana potražujemo 1,800.000 kuna, a za pokretanje ovrha mi treba 150.000 kuna. I među vijećnicima ima onih koji ne plaćaju odvoz smeća, i to po pola godine ili godinu dana – kaže Kovačić.

Gradonačelnik ga je upozorio da se svaki direktor mora ponašati poput menadžera.

– Ne treba zamarati gradske vijećnike popravcima strojeva. To je odgovornost direktora, odnosno tvrtke. No, stanje jest zabrinjavajuće i razmišljamo o angažmanu odvjetnika koji će derati sve po redu, jer, kada direktor Komunalnog Nikola Car ili Marijan Kovačić pošalju opomenu, građani je bace – veli Baršić i dodaje da se potražuje i četiri milijuna kuna na ime vodoopskrbe.

Samo jedan, nastavlja, ima 50.000 kuna duga zbog neplaćanja vode, koju i krade susjedima. Do lipnja ove godine naplaćeno je 89.000 kuna komunalnog doprinosa, 42.000 više nego u istom razdoblju lani, te milijun kuna na ime komunalne naknade, što je 162.000 više nego u prvih šest mjeseci 2013.

– Uz neprestanu kontrolu uplata i primjenu postupka prisilne naplate, i dalje proračun potražuje 22.000 kuna komunalnog doprinosa i čak 2,330 milijuna kuna komunalne naknade – kaže pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije, javne prihode i gradsku riznicu Mira Fudurić Kurelić.

Usvojen rebalans

Sada su se rebalansom proračuna osigurala sredstva za rad vrtića. Nije u potpunosti udovoljeno zahtjevu ravnateljice Mire Štedul da se ustanovi dodijeli novih milijun kuna. Za sada će se uštedjeti u opremanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close