Dug građana gotovo 3,5 puta veći od duga gospodarstva

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2018. u 17:07
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Svakog dana blokira se 60 građana, a porazna Finina statistika otkriva da je u čak šest županija blokirano više od deset posto radno sposobnog stanovništva

Krajem ožujka ove godine u blokadi je bilo oko 24 tisuće poslovnih subjekata, od toga 15.562 obrtnika, s ukupnim dugom od 12,8 milijardi kuna. Na isti dan, 31. ožujka ove godine, u blokadi je već bilo 325.254 građana, a njihov ukupni dug dosegnuo je oko 43,4 milijarde kuna, golemih 30,6 milijardi više nego što duguju poslovni subjekti, piše prviplan.hr

I dok se broj poduzeća koji zbog neplaćanja završavaju u blokadi smanjuje, blokiranih građana iz dan u dan je sve više. Porazna Finina statistika otkriva da ih je krajem ožujka bilo 5.500 više nego krajem 2017., a ukupni dug blokiranih samo u prva tri mjeseca ove godine narastao je za dodatnih 600 milijuna kuna.

Svakog dana u blokadi završava novih 60 građana i ako se nastavi taj trend, do kraja srpnja, za kada je Vlada najavila donošenje mjera za ublažavanje prezaduženosti i otpisu dijela dugova, u blokadi mi moglo završiti još oko 7.300 građana.

Blokirani traže radikalna rješenja, politika nudi kozmetičke mjere

Najviše dužnika, 62.605, je u Zagrebu. Riječ je o čak osam posto ukupnog stanovništva Zagreba, odnosno 11,65 posto radno aktivnog stanovništva. Dug Zagrepčana premašio je 12,5 milijardi kuna.

U čak šest županija masovne blokade

Po broju blokiranih u odnosu na ukupan broj stanovnika i u odnosu na broj radno aktivnog stanovništva u najtežoj su situaciji, međutim, stanovnici Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije. U obje županije blokirano je više od 14 posto radno aktivnih stanovnika, odnosno više od devet posto ukupnog stanovništva. Nastavi li se trend, uskoro bi u te dvije županije u blokadi mogao biti svaki deseti stanovnik.

Više od deset posto radno sposobnog stanovništva blokirano je i u Bjelovarsko-bilogorskoj (13,06 posto), Virovitičko-podravskoj (12,98 posto), Osječko-baranjskoj (12,28 posto) te Zagrebačka županiji (12,04 posto).

Najmanje blokiranih građana, i po udjelu u ukupnom stanovništvu i po udjelu u radno sposobnom stanovništvu, je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – 6.945 građana, što je 5,7 posto ukupnog stanovništva te županije. Njihov dug iznosi 875,5 milijuna kuna.

Zanimljivo je da je u jednoj od najnerazvijenijih županija, Ličko-senjskoj, najmanje blokiranih građana – oko 3.000, što je oko 5,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 9,5 posto radno sposobnih.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close