Dubrovnik zbog proračuna ne slavi svoj dan, ali slavi sv. Vlaha

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 17:02
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Povjerenik Vlade za Dubrovnik Nikola Pavlović rekao je u ponedjeljak kako ove godine, zato što nije prihvaćen gradski proračun za 2015., neće biti proslave Dana grada 3. veljače, ali će se Festa sv. Vlaha održati kao uvijek.

Povjerenik Vlade za Dubrovnik Nikola Pavlović rekao je u ponedjeljak kako ove godine, zato što nije prihvaćen gradski proračun za 2015., neće biti proslave Dana grada 3. veljače, ali će se Festa sv. Vlaha održati kao uvijek.

"Uskoro ćemo donijeti odluku o privremenom financiranju koja će vrijediti do 31. ožujka. Limit za potrošnju za vrijeme privremenog financiranja je iznos koji će grad Dubrovnik ostvariti u prva tri mjeseca. Mi smo zatražili od svakog pročelnika procjenu za to razdoblje, a cjelokupan iznos je 64,5 milijuna kuna. To znači da će planirana realna potrošnja za ova tri mjeseca iznositi 21,5 milijuna kuna na mjesec", rekao je novinarima Pavlović na prvoj konferenciji za novinare koju je održao kao povjerenik.

Nakon što je zbog neizglasavanja proračuna za 2015. godinu u Dubrovniku pokrenuta procedura za prijevremene izbore, u javnosti i lokalnim medijima bilo je nagađanja o tome što će se i kako moći financirati gradskim novcem, a, kako je rekao Pavlović, konferencijom za novinare htio je razjasniti sve nejasnoće.

Najavio je da će dubrovački gradski pročelnici u sklopu dostupnih financijskih sredstava napraviti tromjesečne programe kako bi gradski život normalno funkcionirao.

Za Dan grada neće biti svečane sjednice Gradskog vijeća ni uručenja nagrada grada Dubrovnika zaslužnim građanima, a povjerenik vjeruje da će Gradsko vijeće to učiniti nakon osnutka. "Festa sv. Vlaha nije upitna jer je to crkvena festa u kojoj će grad Dubrovnik sudjelovati", rekao je Pavlović.

Istaknuo je kako kao povjerenik ima obvezu pobrinuti se da se ostvare obveze koje su ugovorene te kako ne smije ugovarati obveze koje bi se realizirale nakon njegova djelovanja. Isto tako, dodao je, dok se ne donese proračun, nema novog zapošljavanja, novih projekata ni postupaka javne nabave.

Kad je riječ o gradskim stipendijama za učenike, Pavlović je istaknuo kako povjereniku nitko ne zabranjuje da raspiše natječaj za stipendiranje, a odluku će, rekao je, naknadno donijeti izabrana gradska tijela. "Neće svijet propasti zbog prolongiranja isplate od dva mjeseca", dodao je.

Socijalni programi mogu se ostvarivati u sklopu tromjesečnog programa koji donesu pročelnici za svoje odjele. "To se odnosi na program pripravnika, zračni most, rodiljne naknade i sve ostale gradske programe koji su prije doneseni", rekao je, dodajući kako je moguće da će se korištenje novca morati racionalizirati.

Na pitanje što će se dogoditi nakon 31. ožujka, do kada će vrijediti odluka o privremenom financiranju, Pavlović je odgovorio kako će se ponovno doći u situaciju iz siječnja, kada vrijedi pravilo "nužno i neophodno".

"Nema proračuna ni odluke o privremenom financiranju, možemo podmirivati samo neophodne i nužne izdatke. S prvim danom travnja nema više privremenog financiranja i čekamo izbor gradonačelnika i Gradskog vijeća", zaključio je Pavlović, koji je 2001. već bio Vladin povjerenik za Dubrovnik.

Nikola Pavlović inače je gradski pročelnik za financije.

Komentirajte prvi

New Report

Close