Dubrovnik treći u svijetu po važnom turističkom pokazatelju

Autor: Marija Crnjak , 18. prosinac 2019. u 07:11
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

WTTC je objavio izvješće o turizmu u 73 grada svijeta te njegovu utjecaju na gospodarstvo.

Dubrovnik se nalazi na šestom mjestu po udjelu turizma u ukupnom gospodarstvu grada, na ljestvici 73 gradova svijeta koji su se našli u izvješću Svjetskog vijeća za turizam (WTTC) o gradskom turizmu.

Iza Macaoa i Dublina, Dubrovnik je na toj ljestvici treći grad na svijetu po ovisnosti o potrošnji stranih turista s udjelom od 95,7 posto. Treći je po intenzitetu turističkog prometa, i pri vrhu je ljestvice po udjelu radnih mjesta u turizmu od 15 posto, u čemu pak vodi Las Vegas s visokih 50 posto. Ova jedina hrvatska gradska destinacija koja se našla u analizi WTTC-a ujedno je, uz tursku Antaliju, gradska destinacija s najvećom sezonalnošću.

Ova 73 grada u studiji predstavljaju oko jedne četvrtine izravnog globalnog BDP-a u turizmu, izravno generiraju preko 17 milijuna radnih mjesta u sektoru, što predstavlja 5,7% svih radnih mjesta u gradovima.

Izvješće je pokazalo da se gradovi, u usporedbi s ostatkom turizma, u većoj mjeri oslanjaju na strane goste, čija potrošnja čini 45 posto turističke potrošnje u 73 grada, u usporedbi s 29 posto udjela u turizmu općenito.

Hong Kong je pritom zabilježio najveću međunarodnu potrošnju posjetitelja u 2018. godini u iznosu od 44 milijarde dolara, dok je Dubai lani utržio 28 milijardi dolara od stranih turista. Prihod od turizma u gradovima lani je porastao za 3,6 posto, više od ukupnog ekonomskog rasta od 3 posto. Dva najbrže rastuća grada lani su pritom bili Istanbul i Antalija s više od 15 posto rasta, slijedi Moskva s gotovo 14 posto rasta, zahvaljujući svjetskom nogometnom prvenstvu koje im je donijelo 20 posto više prihoda od stranih gostiju.

Neki gradovi nositelji su turizma za cijelu zemlju, poput Budimpešte čiji turizam nosi 81 posto turizma cijele Mađarske, Dublina sa 61 posto udjela u odnosu na turizam Irske, Praga koji ostvaruje 50 posto turističkog prometa zemlje. Dubrovnik je na ovoj ljestvici svrstan u takozvane odmorišne gradove, i iza Macaoa, Cancuna, Marakeša, Las Vegasa i Orlanda, na šestom je mjestu po udjelu turizma od 17,8 posto u ukupnom 
gospodarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close