Dubioze škverova i Petrokemije industriju sveli na stagnaciju

Autor: Jadranka Dozan , 31. svibanj 2018. u 10:32
Zbog problema Uljanika, ali i Brodosplita, u proizvodnju u prva četiri mjeseca pad iznosio čak 32%/Duško Marušić/PIXSELL

Za analitičare je ovakvo kretanje industrijske proizvodnje jasan znak usporavanja gospodarstva.

U proteklih pola godine industrijska proizvodnja samo u jednom mjesecu (veljači) nije zabilježila pad obujma u odnosu na isti mjese prethodne godine, a kumulativno je do kraja travnja on u znaku stagnacije.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima državnih statističara, travanjska proizvodnja u odnosu na ožujak je bila 0,9 posto slabija, a u usporedbi s lanjskim travnjem 1,3 posto. Time je u kumulativni rezultat 2018. (prva četiri mjeseca) u odnosu na prošlu godinu zakoračio u zonu minusa (-0,1%). Za analitičare je to jasan znak laganog usporavanja gospodarstva, s tim da pritom uglavnom dodaju i "unatoč solidnom rastu osobne potrošnje".

A solidna dinamika osobne potrošnje očituje se i u činjenici da je od glavnih industrijskih grupacija u travnju praktično samo kod Netrajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen rast (3,8 posto). Pritom, primjerice, proizvodnja prehrambenih proizvoda zabilježila rast od 9,2 posto (u prva četiri mjeseca 5,6%). Nasuprot tome, kod kapitalnih proizvoda ovogodišnji je travanj bio više od 12 posto slabiji nego lanjski, a približno takav je i skor prva četiri mjeseca. 

 

16 posto

manje kemikalija i kemijskih proizvoda u prva 4 mjeseca

Pogoršanje pokazatelja industrijske proizvodnje unazad pola godine dijelom se pripisuje i padu potražnje za domaćim proizvodima s glavnih nam izvoznih tržišta, sugerirajući i usporavanja gospodarske aktivnosti u EU.

No, slabljenje rezultata u značajnoj mjeri odražava i problem nerestrukturiranosti pojedinih sektora, u prvom redu dubioza kojima svjedočimo u Petrokemiji i brodogradnji. Pritom su u prvom planu dubioze Uljanika, ali i Brodosplit je daleko od toga da nije bremenit problemima. Kako bilo, upravo je kod brodova tj. proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava u travnju zabilježen najveći godišnji pad proizvodnje – za čak 44 posto, a isto vrijedi i za kumulativni pad proizvodnje tog sektora od  čak 32% u prva četri mjeseca. 

Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (dio koje je Petrokemija) pak u travnju je zabilježila gotovo 20-postotni pad, ali i u prva četiri mjeseca on je zamijetan, 16 posto. Analitičari uglavnom računaju da će stopa rasta industrijske proizvodnje ove godine u prosjeku biti nešto niža od lanjske, kako zbog usporavanja domaće tako i gospodarske aktivnosti u EU. 

Komentari (5)
Pogledajte sve


Pa radi ti zanat, nitko ti ne brani, al nemoj uzimati od poreznik obveznika milijarde da bi netko radio zanat, a nije profitabilan vec 25 godina. I meni se nudila odlična placa, al nema šanse da radim u ugostiteljstvu, al realno je da bi to ZARADILO milijarde, a ovako smo IZGUBILI milijarde.

Slazem se. Sto je najgore ne trebaju izmisljati toplu vodu. Imamo derutnih hotela koji samo cekaju da ih netko uzme u zakup po principu javo-privatnog partnerstva, zeljeznice imaju poprilicno veliki broj neiskoristenih kapaciteta i tko zna sto jos. Stvar je politicke volje, jer onih koji bi nesto stvarali ima.

Da bi istina bila potpuna prerađivačka industrija u koju spadaju i petrokemija i brodogradnja u IV mesecu uopce nije u minusu

Pa radi ti zanat, nitko ti ne brani, al nemoj uzimati od poreznik obveznika milijarde da bi netko radio zanat, a nije profitabilan vec 25 godina. I meni se nudila odlična placa, al nema šanse da radim u ugostiteljstvu, al realno je da bi to ZARADILO milijarde, a ovako smo IZGUBILI milijarde.

@Podravina
Pa ne zele svi raditi u ugostiteljstvo, biti profesionalni ulizice. Mrzio sam taj posao. Price gdje i sta je tko jeo, kakav je koktel, kvaliteta vina, kave, jela. Vrhunac snobizba. Radio sam u ugostiteljstvu jer sam morao, savjesno obavljao svoj posao i bio dobro placen, ali bi radije radio neki zanat pa makar i za manje novaca.
Na kraju dana bogatasi tog grada su bili zanatlije. Kovopokrivaci, limari, elektricari, automehanicari itd. Nitko od njih nije naslijedio bogatstvo, a bili su bogati i za zapadne standarde. Zato ili zanat ili tehnicki fakultet, medicina ako ce se ici van.

Ima svijetlih primjera, ali to sa skverovima je katastrofa, u prazno ulupani novci. Ocigledno je da treba nesto mijenjati, pocevsi od sefova jer radnici ce raditi ono sto im se kaze, ali to se nece dogoditi.

New Report

Close