‘Državu beskamatno kreditiramo trošarinama, to će nas dotući’

Autor: Božica Babić , 25. rujan 2012. u 19:00

Sustav naplate trošarina najkasnije 30 dana od proizvodnje, tvrde, potiče rast sivog tržišta. Procjenjuje se da ono prelazi 40 posto

Ne promijeni li se zakonska obveza da trošarine na jaka alkoholna pića proizvođači moraju platiti najkasnije 30 dana od proizvodnje, neovisno o tome hoće li te količine ikada prodati i naplatiti, nestat će s tržišta i ono malo tvrtki koje već godinama posluju u teškim uvjetima, upozorava Jasna Čačić, direktorica Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića (GIUPP) koje okuplja 31 članicu. Umjesto da Vlada, posebno uoči ulaska u EU, pomogne poduzetnicima da osnaže svoje pozicije prije susreta s moćnom konkurencijom, i to mjerama koje ne traže nikakav novac, imamo paradoks: proizvođači kroz trošarine beskamatno kreditiraju državu.

Da uopće ne plate trošarine, na proračunu se to gotovo ne bi vidjelo. Naime, lani u šest mjeseci trošarine na jaka alkoholna pića bile su 78 milijuna kuna, u istom razdoblju 2012. pale su na 64 milijuna. Proizvođači, ističe Čačić, ne traže smanjivanje trošarina, iako bi im takva odluka znatno pomogla, već samo da ih plaćaju tek nakon što naplate potraživanja od kupaca. Ovakav sustav naplate trošarina potiče rast sivog tržišta. Procjenjuje se da ono prelazi 40 posto. U prvih šest mjeseci 2012. proizvedeno je 4,88 milijuna litara jakih alkoholnih pića, na domaćem tržištu prodana su tri milijuna, 13 posto manje nego lani, dok je izvoz rastao devet posto, na 1,8 milijuna litara. No, od 2002. bilanca je negativna, od 2007. uvoz je dvaput veći od izvoza. U 1997. izvoz jakih alkoholnih pića donio je 19,6 milijuna američkih dolara, a lani samo 12 milijuna. GIUPP će u petak članice okupiti u sjedištu tvrtke Badel 1862 kako bi razmotrili što im je činiti za prilagodbu direktivama EU. U traženju “recepta” praktičnim iskustvima svojih zemalja savjete će dati Werner Albrecht iz njemačkoga federalnoga ministarstva hrane, poljoprivrede i zaštite potrošača, Rudolf Schmid iz austrijskoga ministarstva poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnoga gospodarstva te Bruno Mayer, direktor austrijskoga udruženja proizvođača jakih alkoholnih pića. Posebno će biti razmotrena uredba o općem deklariranju, donesena potkraj 2011., zbog obveza koje nameće proizvođačima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lijepo Vas molim- da ukinete postupak oslobođenja od plaćanja trošarine na alkohol – U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA,
MEDICINSKIM INSTITUCIJAMA i sl..

Prošla je godina dana, od kada je izvšen pregled USKLADIŠTENIH KOLIČINA alkohola u skladištima ljekarni, te one
posili zakona- provode upravni postupak, kojim se na zatražene količine , koje se nalaze u ljekarnama-
odobrava oslobođenje od plaćanja trošarina…
MOžete si zamisliti, da bočicu razrijeđenog alkohola, ne biste mogli kupiti po toj cijeni, da nema složenog postupka
u koji se miješa CARINSKA UPRAVA .
To je isto, kao da u KONZUM, dolazi VETERINAR, pregledati da li je izloženo meso životinja u redu- pa mu trgovac
vagne 17 kg mesa , i oslobodi ga plaćanja poreza na vitamine u mesu!
Takve radnje – PROIZVOĐAČI I UVOZNICI- moraju obaviti RANIJE- a ne da razne inspekcije u MALOPRODAJU!, koje tu uopće ne spadaju , / dolaze u ljekarnu u UNIFORMAMA! / To je prestrašno !
Drugi problem je PROTUPRAVNA NAPLATA POREZA .
Ti isti CARINICI – od ljekarni traže POTVRDU O PLAĆENIM POREZIMA- kako bi ih mogli osloboditi trošarina, na
alkohol , kojim si dezinficirate rane… Ma, glupostima , nikad kraja…..

Kaj , ne smije imati niti normalan TEKUĆI POREZNI DUG ? Moramo sve platiti – NA NULU ??? Pa, tko je tu normalan.
Nakon prave revolucije, prošle godine na tu temu- sjetili su se ovako tražiti papir:

……Potvrdu o PRAVODOBNO PLAĆENIM POREZNIM obavezama……….. ( idiotizam, koji nema veze s vezom/
Država samu sebe kontrolira i naplaćuje- preko naših leđa , u postupku trošarina na alkohol. …gdje u Europi
postoje takve ludosti ?

New Report

Close