Državnu imovinu zabranjeno davati u podzakup

Autor: Marija Brnić , 13. prosinac 2017. u 21:59
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Korporativni dio portfelja u novom zakonu u drugom planu, a ukidaju se i povjerenstva za upravljanje strateškim tvrtkama.

Nekretnine su u novom zakonu u fokusu, dok je korporativni dio državnog portfelja stavljen u drugi plan. Po novome, ukidaju se povjerenstva za upravljanje nekretninama i za upravljanje strateškim poduzećima, a odluke o raspolaganju nekretninama i dionicama i udjelima čija je vrijednost do 7,5 milijuna kuna donosit će resorni ministar državne imovine, a za svu vrijedniju imovinu suglasnost će morati dati Vlada.

Za razliku od prijedloga koji je stavljen u javnu raspravu, ministar će kod donošenja odluka i o prodaji dionica i nekretnina imati veću slobodu u definiranju cijene u slučaju kada nije bilo ponuda u prvom krugu. Ranije je predviđano da se cijena spusti za 30 u prvom, te za 50 posto u drugom ponavljanju, dok sada nema strogo određenih koraka u spuštanju cijene. Kod prodaje dionica ispala je ranije predviđana opcija da se za prodaju na burzi angažira investicijsko društvo, a kod izbora članova nadzornih odbora i uprava odluku neće imati ministar državne imovine, nego resorni ministri.

Novost je i da se upravama tvrtki u kojima je država jedini vlasnik limitira prag za odluke o stjecanju i otuđenju nekretnina u vrijednosti iznad jedan milijun kuna, a za koje ubuduće mora dobiti suglasnost skupštine, koja pak prethodno mora dobiti suglasnost Ministarstva državne imovine. Uvodi se zabrana podzakupa i podnajma državnih nekretnina, te mogućnost zamjene nekretnina iz portfelja RH s onima u vlasništvu lokalnih vlasti, ali i trećih osoba, o svemu odlučuje ministar državne imovine.   

Komentirajte prvi

New Report

Close