Državno povjerenstvo dodijelilo 14 milijuna Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2015. u 16:48
Arhivska fotografija: Mihael Španić / Pixsell

Pomoć se raspoređuje na dvije županije, 32 jedinice lokalne samouprave, odnosno šest gradova i 26 općina.

Državno povjerenstvo za procjenu štete dodijelilo je 14 milijuna kuna pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih od poplava i tuče prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji te šteta nastalih od poplave u kolovozu u Slatini u Virovitičko-podravskoj županiji.

Pomoć se raspoređuje na dvije županije, 32 jedinice lokalne samouprave, odnosno šest gradova i 26 općina.

Pomoć se svim jedinicama lokalne samouprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji daje za štete u poljoprivredi i graditeljstvu, a prioritet imaju općine Gunja, Vrbanja, Drenovci i Ilok.

Gunja tako dobiva 1,53 milijuna kuna, Drenovci 2,76 milijuna kuna, a Vrbanja 764.364 kune. Slatini u Virovitičko-podravskoj županiji dodijeljeno je 74.434 kuna pomoći za štete nastale u poljoprivredi.

Državno povjerenstvo ograničilo se samo na dodjelu pomoći za štete prijavljene u 2014., koje su potvrđene u veljači ove godine u dvjema županijama.

To se odnosi na štete u poljoprivredi procijenjene na 324,5 milijuna kuna za sve jedinice lokalne samouprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, štete u graditeljstvu od 13,1 milijuna kuna u općinama Gunja, Drenovci, Vrbanja i Iloku u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te štete u poljoprivredi procijenjene na 1,48 milijuna kuna u Slatini u Virovitičko-podravskoj županiji.

Namjenu pomoći nadzirat će i pratiti Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

"Vlada je nakon katastrofalnih poplava u svibnju prošle godine pomogla ljudima s oko 39 milijuna kuna za štetu, a Državno povjerenstvo u sekundarnom obliku pomaže te krajeve s dodatnih 14 milijuna kuna. Ukupno je do danas, kada su sve štete objedinjene i analizirane putem softvera koji smo uveli na razini cijele države, u Vukovarsko-srijemskoj županiji isplaćeno više od 50 milijuna kuna", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Državnog povjerenstva Damir Rimac.

Najavio je i tercijarnu pomoć iz Fonda za solidarnost Europske komisije u iznosu od 8,96 milijuna eura ili oko 67,2 milijuna kuna. Na taj način bi se poljoprivrednicima i obiteljima na istoku Hrvatske šteta nadoknadila u iznosu većem od 100 milijuna kuna.

Rimac napominje da je Državno povjerenstvo analiziralo i štete nastale na području Virovitičko-podravske županije, koje su bile procjenjene u iznosu od 14 milijuna kuna, za što je dodijeljeno 74.434 kuna. Na slijedećoj sjednici, koja će biti održana u ožujku, analizirat će se cjelokupna Virovitičko-podravska županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close