Državnim službenicima ocjene od jedan do pet i plaća prema učinku

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2015. u 10:27
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dobivene ocjene bile bi jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i okidač za otkaz.

Saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić razradila je sustav upravljanja plaćama i vrednovanja rada državnih službenika koji predviđa povećanje odnosno smanjenje plaće ovisno o rezultatima rada, javlja tportal.

U svom prijedlogu reforme državne uprave Dalić predlaže da se plaće određuju isključivo temeljem ocjena radnog učinka. 

Kako se ocjene ne bi temeljile na subjektivnoj procjeni rukovoditelja, Dalić predlaže sustav procjene radne učinkovitosti koji se bazira na unaprijed definiranim i, svugdje gdje je to moguće, mjerljivim ciljevima i rezultatima rada.

Državni službenici ocjenjivali bi se ocjenama od jedan do pet, kao u školi, pri čemu ocjena pet označava izuzetan radni učinak, četiri primjeran, tri dobar, dva zadovoljavajući, a jedan nedovoljan.

Dobivene ocjene bile bi jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i okidač za otkaz iz službe po sili zakona.

Komentari (6)
Pogledajte sve


Pa otkrila je toplu vodu.
Po nedavno objavljenim statistikama, u državi je 8 (slovima osam) službenika dobilo ocjenu 1, a 95% ih ima ocjenu 5 ili 4.
Što bi se onda tu moglo promijeniti?

Naravno. A da tako nešto slučajno i uvedu svi ti odlikaši bi još počeli dobivati “zaslužena” unaprjeđenja i povišice, a net efekt bi na kraju bio taj da bi uhljebi i paraziti još bolje živjeli na legaliziranoj pljački i otimačini običnog puka.

Zapravo, odlična ideja ali samo pod uvjetom da ih ocjenjuju građani! Moglo bi se provoditi recimo putem web anketa ili putem obrazaca koji bi se ispunjavali na licu mjesta nakon pružene “usluge” tj. legalizirane otimačine novca. Ali genijalka sigurno nije tako mislila.

uopće ne kužim, zašto ocjene do 5, sasvim dovoljno za državne službenike bi bilo od 1-2

Pa otkrila je toplu vodu.
Po nedavno objavljenim statistikama, u državi je 8 (slovima osam) službenika dobilo ocjenu 1, a 95% ih ima ocjenu 5 ili 4.
Što bi se onda tu moglo promijeniti?

New Report

Close