Državni ‘mirovinac’ uzimao bi osiguranicima manje naknade

Autor: Darko Bičak, Ljubica Gatarić/VL , 18. rujan 2018. u 13:57
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić/Patrik Macek/PIXSELL

Sindikati prijete prosvjedima zbog novih odluka o duljem radnom vijeku i većoj kazni za prijevremeno umirovljenje.

Iako svi detalji cjelovite mirovinske reforme, koja će danas biti puštena u javnu raspravu, još nisu do kraja poznati, izvjesno je da će u svakom slučaju budući umirovljenici imati znatno manje mirovine od onih sadašnjih te će morati raditi dulje, proizlazi iz nacrta strategije u koji smo imali uvid.

Kako doznajemo iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, formalno se nije odustalo od 2. mirovinskog stupa (2MS), koji će normativno biti čak i osnažen izdvajanjem 6% umjesto dosadašnjih 5% mirovinskog doprinosa, no sve je izvjesnije da će više od 95 posto budućih umirovljenika, a koji su trenutačno po sili zakona i u 2. stupu, u konačnici, prilikom umirovljenja,  svoj iznos "štednje" iz 2. stupa prenijeti u državni proračun, jer će samo tako moći dobiti 27% dodatka na mirovinu, a na što imaju pravo oni samo u 1. stupu.

Za one koji ipak ostanu u 2MS-u je izvjesno da im se mirovine iz tog stupa neće više računati po tzv. švicarskoj formuli, kombinacijom rasta plaća i inflacije, nego samo po kretanju inflacije. Vlada predlaže da se 2031. radni vijek digne na 67 godina i o tome, rečeno je sindikatima, nema pregovora, kao i o iznosu penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu. Umjesto 0,1 do 0,34 posto umanjenja za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, od iduće bi godine umanjenje bilo isto za sve – 0,34% za mjesec, oko 4% za godinu i 20% za pet godina.

"Žao mi je što su sindikati nezadovoljni prijedlogom, ali zadovoljan sam što su ga podržali poslodavci", rekao je resorni ministar Marko Pavić jučer nakon sastanka s kojeg su sindikati otišli nezadovoljni, zaprijetivši prosvjedima na ulicama. 

Država, prema prijedlogu strategije koja bi trebala zaživjeti 1. siječnja 2019., planira u okviru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) osnovati Mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) koje bi trebalo konkurirati na tržištu, uz postojeće Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo. Intencija je da se s novim MOD-om smanje naknade koje sada plaćaju osiguranici, a radi se i do 20 posto ukupnog iznosa koji ćemo uštedjeti na računima 2MS-a. S druge strane bi se olakšao prijelaz umirovljenicima, koji procijene da im se to isplati, u sustav solidarnom 1. stupu.

Naime, prijedlog je da se osiguranicima, godište 1962. i mlađi, da isto pravo kakvo su imali osiguranici između 40 i 50 godina starosti koji su 2002. prilikom uvođenja 2MS-a imali pravo odlučiti žele li ući u njega ili ostati u 1. stupu. Iz Ministarstva naglašavaju da se u reformu moralo krenuti jer već danas imamo deficit godišnjeg iznosa za mirovine od 17 milijardi kuna, što se osigurava iz proračuna. Taj iznos bi u narednom razdoblju trebao još rasti. Stoga, kažu, žele stvoriti socijalni i dugoročno održivi sustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close