Državni gubitaši daju milijune za sponzorstva i donacije

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2019. u 22:01
Jedan od važnijih donatora je gubitaš Montenegro Airline, Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Bez jasnih pravila i kontrole vlade CG kompanije same odlučuju o darivanju.

Crnogorske državne kompanije, među kojima i kronični gubitaši, godišnje na donacije, sponzorstva i jednokratne pomoći troše milijune eura jer nema jasno utvrđenih kriterija i procedura za dodjelu novca.

Vlada, odnosno Ministarstvo financija, niti u tom segmentu poslovanja državnih tvrtki nema nikakvu kontrolu nad trošenjem novca poreznih obveznika, pišu Vijesti.

Nejasni kriteriji za dodjelu

Tako državne kompanije same odlučuju kome će i koliko novca dati, a samo pojedine od njih objavljuju informacije o tome na svojim internet stranicama. te kompanije, često monopolisti u svom sektoru, podržavaju sportske udruge i saveze, kulturne i glazbene manifestacije, ali i uplaćuju jednokratne novčane pomoći pravnim i fizičkim osobama. Na upit Vijesti iz Ministarstvu financija odgovaraju da “prema Zakonu o privrednim društvima, državna poduzeća imaju svoje organe upravljanja i rukovođenja i oni su odgovorni i za izdvajanje sredstava za donacije, sponzorstva i jednokratne pomoći”. Iz Državne revizorske institucije (DRI) upozoravaju da to područje treba što prije treba urediti i da je najveći problem što ne postoji jedinstveni regulacijski sustav za tu vrstu izdvajanja novca.

 

100tisuća

eura dobio je Košarkaški savez od Elektroprivrede CG

Međutim, na temelju dobivenih odgovora iz državnih kompanija, nije moguće zaključiti na temelju kojih kriterija daju novac, objašnjavaju Vijesti. Tako Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) godišnje za sponzorstva izdvaja oko 500.000 eura. Luka Bar je lani za te svrhe potrošila 130.000 eura, što je 50% manje nego 2017. JP Morsko dobro 2017. godine izdvojio je 130.000, a lani 110.000 eura. Luka Kotor godinama izdvaja oko 100.000 eura. Najviše novca pojedinačno išlo je FK Bokelj. Montenegro Bonus jednokratne pomoći isplaćuje zaposlenima, a za donacije dali su 2018. oko 20.000 eura. Gubitaš Montenegro Airlines, prema revizijskim izvještajima, za donacije i sponzorstva 2016. dao je 83.000 eura, a 2017. oko 22.000 eura. Poljoprivredna kompanija Plantaže često se pojavlju kao sponzori raznih sportskih, kulturnih i glazbenih događaja, a za Aerodroma Crne Gore zna se samo da sponzorira COK s oko 50.000 eura. Jedan od najvećih donatora na crnogorskom tržištu je Monteput koji je košarkaškom klubu Budućnost u posljednje dvije godine dao milijun eura.

Novac stiže sa svih strana

Rudnik ugljena godinama je glavni sponzor ženskog rukometnog kluba Budućnost, 2017. za sponzorstva je izdvojeno 36.000 eura, a za donacije 204.000 eura. Zato što donacije, sponzorstava i jednokratne pomoći nisu uređene na državnoj razini, događa se da se novac s više adresa slijeva istim primateljima. Tako je Košarkaški savez Crne Gore, na čijem čelu je donedavno bio predsjednik države Milo Đukanović, dobio 100.000 eura od EPCG-a, 54.000 od Luke Bar i 715.000 eura od Ministarstva sporta. Slično je sa svim većim sportskim savezima.

Komentirajte prvi

New Report

Close