Državne tvrtke podijelile 92 milijuna kuna: Četiri tvrtke pomogle svoje sindikate

Autor: Marija Brnić , 10. travanj 2018. u 13:47
Na popisu je 39 strateških tvrtki/D. Puklavec/PIXSELL

Sedam tvrtki nije imalo izdvajanja – Brijuni rivijera, Brodarski institut, Imunološki zavod…

Državne tvrtke prošle su godine, prema izvješću koje je objavilo Ministarstvo državne imovine, na donacije i sponzorstva, obrazovnih, zdravstvenih i humanitarnih udruga i institucija, sportskih klubova te raznih društvenih projekata izdvojile ukupno 92 milijuna kuna.

Doduše, treba napomenuti da je u slučaju Hrvatskih autocesta iznos koji sama tvrtka navodi gotovo pet milijuna kuna, veći od onog u podacima Ministarstva. Na njihovu webu piše da su lani donirali 10,6 milijuna kuna. Inače, najveći donator među 39 strateških i tvrtki od posebnog državnog interesa tradicionalno je HEP, koji je u 2017. podržao 303 udruge, ustanove i organizacije civilnog društva sa 66,8 milijuna kuna.

HAC je drugorangiran, ispred Janafa (3 milijuna kuna), te zračnih luka Split (2,6 milijuna) i Dubrovnik (2,2 milijuna). Više od milijun kuna donirali su Hrvatska poštanska banka i Hrvatske šume. Sedam tvrtki nije imalo izdvajanja – Brijuni rivijera, Brodarski institut, Imunološki zavod, Državne nekretnine, Zračno pristanište Mali Lošinj i Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica. 

Od 5 do 30 tisuća kuna
U tom se društvu u izvješću nalazi i Hrvatska lutrija, koja, međutim, značajan dio prihoda od igara na sreću odlukom vlade raspodjeljuje udrugama koje se bave socijalnom, humanitarnom djelatnošću, kulturom, razvojem sporta, te pomaganju osoba s invaliditetom. U pravilu se donacije i sponzorstva koja dodjeljuju državne tvrtke kreću od 5 do 30 tisuća kuna, no ima i odstupanja.

 

75 tisuća

kuna donirao je HAC Nezavisnom cestarskom sindikatu

Primjerice Zračna luka Split dodijelila je kaštelanskom odbojkaškom klubu Ribola 477 tisuća kuna, a rukometnom klubu Ribola 213 tisuća. HŽ Putnički prijevoz naveo da je sponzorirao povlaštenim prijevozom putnika projekt Sportske igre mladih s 200 tisuća kuna, a jednak iznos dao je i HPB Hrvatskom nogometnom klubu Velika Gorica. Tvrtke često doniraju vatrogasnim društvima, Caritasu, turističkim zajednicama, fakultetima, školama….

No, neke tvrtke misle i na svoje radnike, točnije na sindikate.Takav je slučaj u Fini koja je Nezavisnom sindikatu Solidarnost Krešimira Severa donirala 57 tisuća kuna, Hrvatske šume izdvojile su  zavidnih 201 tisuću kuna Hrvatskom sindikatu šumarstva, ZL Split dao je Sindikatu policije 8000 kuna. Najzanimljiviji je slučaj u Hrvatskim cestama koje ukupnih 175 tisuća kuna donacija lani raspodijelili na dva korisnika – svoju podružnicu u Nezavisnom cestarskom sindikatu, kojemu su donirali 75 tisuća kuna. Ostatak je dobilo Hrvatsko društvo za ceste Via Vita. 

Ipak transparentnije
Premda se odluke državnih tvrtki o izboru korisnika može propitkivati, velik je pomak učinjen u praksi u odnosu na situaciju od prije nekoliko godina, kada je samo trećina tvrtki objavljivala podatke o raspodjeli novca, dok je to sada postao standard.  

Nakon objave teksta reagiralo je Ministarstvo državne imovine sa svojim pojašnjenjem:

Ministarstvo državne imovine službeno raspolaže podatkom o 5,81 milijuna kuna koje je HAC izdvojio za donacije u 2017. godini, a temelji se na službenoj komunikaciji s odgovornima u HAC-u. Taj je podatak u raskoraku s podatkom o 10,6 milijuna kuna donacija koje HAC navodi na svojoj web-stranici. Autor novinskoga članka upravo razborito upozorava na očiglednu diskrepanciju između  brojki—razlika od oko pet milijuna kuna, koje su objavljene na stranicama Ministarstva, odnosno HAC-a.

Skrećemo pozornost na činjenicu da se podatak o 5,81 milijuna kuna HAC-ovih donacija temelji na preciznim podacima koje je Ministarstvo državne imovine službenim putem zaprimilo od službenih osoba HAC-a.

Posrijedi je pogreška koja je, dakle, nastupila prilikom odašiljanja podataka iz Hrvatskih autocesta prema Ministarstvu državne imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close