Državne tvrtke morat će davati izvještaje i planove, ali ne javno

Autor: Marija Brnić , 02. kolovoz 2018. u 22:00
Ministar državne imovine Goran Marić/Grgo Jelavić/PIXSELL

Ministarstvima i CERP-u dostavljat će kvartalne i godišnje te ad hoc financijske reporte, što nisu 2016. i 2017..

Državna poduzeća ponovno će morati podnositi izvješća o godišnjem poslovanju i svojim poslovnim planovima.

Ta praksa uvedena je 2014., a izvješća su tek dva puta razmatrana na Vladi i u Saboru, jer se s time prekinulo posljednje dvije godine. Jučer je, pak, Vlada dala zadatak Ministarstvu državne imovine da pripremi upute, odnosno dokument kojim će se definirati standard izvještaja, kako bi podaci tvrtki bili pregledni i usporedivi. Predviđeno je tako da se Ministarstvima financija i upravljanja državnom imovinom, te CERP-u dostavljaju kvartalni i godišnji, te ad hoc financijski izvještaji.

Osim toga, tražit će se i godišnji, te srednjoročni poslovni planovi, kao i izvještaji o njihovoj provedbi, a uputama bi trebao biti utvrđen i točan kalendar predaje izvještaja. Menadžeri u državnim poduzećima ipak neće odmah morati prionuti na posao, jer je ministar državne imovine Goran Marić od Vlade dobio rok od 90 dana za pripremu i objavu Uputa.

A malo je izgledno i da će ta dokumentacija biti prikupljena u ovoj godini, budući da se predviđa da u roku od 30 dana nakon objave uputa Ministarstvo financija i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) obavijeste tvrtke koje podliježu toj obvezi i rokovima u kojima trebaju predati tražene podatke, dok će tvrtke od posebnog interesa automatizmom imati obvezu suradnje na izvještajima s Ministarstvom državne imovine.

Tako će se tek s početkom prosinca zapravo početi raditi na izvještajima. No, nije sporost ono što baca sjenu na objedinjen pregled državnog poslovnog sektora. Prema jučerašnjoj odluci, premda se prikuplja s ciljem "racionalnog, transparentnog i javnog upravljanja državnom imovinom", dokumentacija neće biti i javno objavljivana?! Novost je i da u državnom portfelju Plinacro više nije tvrtka od posebnog interesa. Na prijedlog ministra državne imovine Plinacro je na jučerašnjoj sjednici Vlada skinula s liste na kojoj se sada nalazi ukupno 39 poduzeća, a razlog za takvu odluku leži u EU regulativi koja nalaže odvajanje javnopravnih tijela koja nadziru Plinacro kao operatora od HEP-a kao proizvođača i opskrbljivača energijom.

Dok će HEP ubuduće biti pod nadzorom Vlade i resornog ministarstva, Plinacro će biti u portfelju CERP-a. A budući da CERP ne može upravljati dionicama tvrtki od posebnog državnog značaja, Plinacro je ostao bez tog statusa. Iz vladinog objašnjenja odluke saznaje se i da je Europska komisija zbog ovog slučaja protiv Hrvatske pokrenula i predsudski postupak zbog povrede prava Europske unije pa ovime Vlada osigurava da taj proces ne završi i tužbom pred Sudom EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close