Državna jamstva Uljaniku neće prouzročiti slom javnih financija, ali...

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Državna jamstva Uljaniku neće prouzročiti slom javnih financija, ali pulsko brodogradilište predstavlja prvenstveno fiskalni rizik.

Kako je u četvrtak naglasio ministar financija Zdravko Marić na rovinjskoj konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije, teret koji će država podnijeti u vezi Uljanika neće ugroziti javne financije. 

"Naše kalkulacije pokazuju da bi država do kraja ove godine za već protestirana jamstva i ona koja su najavljena trebala izdvojiti 2,5 milijarde kuna", kazao je Marić. Ali to nije sve, dodao je. "Ukupni iznos doseže 4,2 milijarde kuna, odnosno to je iznos ukupne izloženosti države", kazao je ministar financija. Marić za ovu godinu i dalje predviđa proračunski manjak od 0,5 posto BDP-a dok za iduću godinu očekuje deficit od 0,4 posto BDP-a.

Komentari (2)
 • Vortac
  Vortac 14:18 18.10.2018.

  Šta je za nas 2.5 milijarde spaljenih kuna. Drugovi, posvetimo se radije pravim problemima - koliko je slastičarnica u posezoni imalo višak/manjak u blagajni i da li kumica na placu ima fiskalnu blagajnu ili ne!

 • furia
  furia 13:00 18.10.2018.

  Ma mi smo super država, ništa nas ne ugrožava, par milijardi na Agrokoru, par milijardi na Uljaniku, par milijardi Petrokemiji,HŽ…(nastavi niz)

  Da zatvorimo sve te firme, i da te milijarde dijelimo narodu bi nas manje koštalo nego da te firme rade.
  Da ih zatvorimo i smanjimo poreze na pola imali bi suficit proračuna…
  Ali, kako će Hrvati i dalje nastaviti financirati hrpu firmi koje ni u monopolu ne mogu biti profitabilne, tako će nam se zemlja, sve brže, prazniti…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!