Državi od ponude Agrokora 35 milijuna kuna gotovine

Autor: Danijela Jozić / VLM , 27. veljača 2013. u 22:01
Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma u igri je za budućeg šefa Adria Retaila/PIXSELL

Agrokorov udio u Konzumu trenutno iznosi nešto više od 94 posto, čime se približio granici za ‘squeeze out’.

Do 25. ožujka traje Agrokorova ponuda za preuzimanje Konzuma "teška" 401 milijun kuna. Koncern Ivice Todorića krajem prošle godine počeo je s potpunim stjecanjem vlasničkog udjela u Konzumu i taj bi proces ovog proljeća trebao biti okončan.

Naime, prema sadašnjim podacima Agrokor već ima nešto više od 94 posto dionica Konzuma i na korak je do istiskivanja preostalih malih dioničara. Još je lani u prosincu koncern Ivice Todorića najprije od brokerske kuće Investco po cijeni od 145 kuna kupio 5,31 posto dionica čime je (zajedno s Jamnicom) stekao 88,03 posto Konzuma. Usto je s tom tvrtkom sklopljen predugovor o kupnji još šest posto Konzumovih dionica. U ponudi za preuzimanje Agrokor, međutim, nudi 4,18 kuna više od tromjesečnog prosjeka, što je zakonski minimum. Pprosječno se trgovalo po cijeni od 143,82 kune. Premija dioničarima tako iznosi 2,9 posto. Ukupno Agrokor mora osigurati 401 milijun kuna s tim da najviše od tog iznosa ide Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) koja je četvrta na listi najvećih dioničara Konzuma. AUDIO ima 234 tisuće dionica koje bi mogao unovčiti za 34,6 milijuna kuna. Četiri dioničara na listi 10 najvećih nepoznati su i 'skrivaju' se iza skrbničkih računa. Blizu 30 tisuća dionica drži slovenski privatni investitor Srečko Bahovec koji ima 42.310 dionica (može dobiti 6,26 milijuna kuna).

Zanimljivo je da se Bahovec nalazi i na listi dioničara Mercatora, za koji je Agrokor na najnovijem natječaju predao ponudu, i tu može dobiti 370 tisuća eura. Miroslav Blažev, inače vlasnik tvrtke Investco i kao fizička osoba nalazi se deveti na listi Konzumovih dioničara s 27 tisuća dionica. Prema službenom pojašnjenju, Agrokor se na ovaj potez odlučuje – kako se navodi u ponudi za preuzimanje –  jer će to "pozitivno utjecati na daljnju konsolidaciju Konzuma na maloprodajnom tržištu regije". Lani je u prosincu donesena i odluka prema kojoj je Agrokorov udio u trgovačkom lancu Idea u Srbiji prebačen na Konzum, čime se dodatno konsolidira maloprodaja koncerna pod jednu kapu. Ukoliko Agrokor uspije kupiti Mercator bit će osnovan zaseban holding radnog naziva 'Adria Retail' koji će upravljati Mercatorom i Konzumom. Oko 35 posto udjela u tom holdingu bit će ponuđeno investitorima na tržištu. Zanimljivo je izračunati i aktualnu tržišnu vrijednost Konzuma prema cijeni dionice od 148 kuna iz aktualne javne ponude. To bi značilo da 22,7 milijuna dionica, koliko ih ukupno ima Konzum, trenutno vrijedi 3,36 milijardi kuna. Usporedbe radi, to je niže od Agrokorove ponude za Mercator koja iznosi 480 milijuna eura.

I u Dijamantu

Udio povećan na 96 posto

Agrokor je u Srbiji vlasnik tvrtke Dijamant i tamo je također u punom jeku okrupnjavanje većinskog paketa dionica. Agrokor je tako nedavno vlasnički udio u Dijamantu sa 69  povećao na 96 posto. Prema tamošnjim zakonima istiskivanje malih dioničara može se provesti nakon što većinski vlasnik stekne 90 posto dionica (u Hrvatskoj je taj prag 95 posto). Agrokor je zrenjaninsku tvornicu ulja kupio 2005. godine i to za 30 milijuna eura.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

Hoće, hoće država…pa će tu lovu pojest i popit što brže…

ionako će doći do 95% i onda istiskivanje.

Ma i to je ovoj drzavi puno.

Ma nece mu niko prodat

New Report

Close