Država za LNG na Krku ima 100 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 30. siječanj 2019. u 22:00
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Zatvorena financijska konstrukcija za kontroverzan plinski energetski projekt.

Vlada je jučer donijela odluku o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku sa 100 milijuna eura iz državnog proračuna. Naime, vrijednost čitavog projekta se procjenjuje na 234 mil. eura, a što uključuje i 160 mil. eura vrijedan brod, tzv. FSRU spremnik.

Izgradnja pristaništa s pomoćnim postrojenjima i visokotlačnim priključnim plinovodom za plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin procijenjena je na 60 mil. eura, a još 14 mil. eura bi trebalo otići na izvlaštenja. Podsjetimo da je već prije Europska komisija za izgradnju plutajućeg terminala dodijelila Hrvatskoj bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijun eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije.

Razliku od 32,6 mil. eura do ukupne vrijednosti od 234 milijuna eura za LNG terminal trebali bi osigurati osnivači društva LNG Hrvatska – HEP i Plinacro. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić podsjetio je da je projekt LNG terminala strateški investicijski projekt, važan za energetska neovisnost i sigurnost, za što je neophodno diverzificirati dobavne pravce i smanjiti ovisnost o uvozu plina iz samo jednog izvora.     

Komentirajte prvi

New Report

Close