Država vratila ‘Todorićev otok’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. rujan 2017. u 12:53
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ovrhovoditelji od jutra obilaze otok te uspoređuju aktualno stanje s onim od svibnja 1995. godine kad je hrvatska Vlada na 30 godina ustupila otok za razvoj turizma ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten.

Ovrha na otoku Smokvici pokraj Rogoznice nad zagrebačkom tvrtkom Grafoplast radi vraćanja državi u posjed 19 objekata počela je u srijedu ujutro.

Ovrhu nadzire ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan s Općinskog suda u Šibeniku, na Smokvicu su stigli i predstavnici DORH-a i MORH-a koji zastupaju državu, a ključeve vile u ime Ante Lušića predao je njegov zaposlenik. Lušić na Smokvicu danas nije došao te je ranije najavio da neće prisustvovati postupku jer ima sastanak.

Ovrhovoditelji od jutra obilaze otok te uspoređuju aktualno stanje s onim od svibnja 1995. godine kad je hrvatska Vlada na 30 godina ustupila otok za razvoj turizma ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten. Ovrha Smokvice izazvala je velik interes javnosti.

„Ovrhovoditelj je dužan osigurati svu tehničku potporu za provedbu ovrhe. S tog ročišta javnost nije isključena, ali pod uvjetom da ne ometa provedbu ovrhe“, izjavila je u ponedjeljak sutkinja šibenskoga općinskog suda Melina Gulin Pavlaković.

Otok Smokvicu je Ministarstvo obrane je 1995. godine dalo Grafoplastu na upravljanje u razdoblju od 30 godina, a vlasnik Grafoplasta Ante Lušić 2006. godine prodao je svoja prava nad Smokvicom Ivici Todoriću čiji je Agrokor 11 godina tamo gradio i eksploatirao otok. U trenutku kad je počela kriza u Agrokoru, Todorić je prodao prava na upravljanje natrag Lušiću.

Ante Lušić nije prije rasprave zakazane za danas vratio otok Smokvica Vela u posjed države, kao što je bio najavio, već je tražio odgodu ovrhe i podnio žalbu na rješenje o ovrsi.

„Ništa se nije promijenilo. Otok je spreman za predaju, ali netko mora preuzeti ključeve. Htjeli smo izbjeći show i medijsku pompu te predaju posjeda obaviti prije ročišta pa smo u petak predali Općinskom sudu i šibenskom DORH-u dokumente u kojima stoji da smo stvorili uvjete za mirnu primopredaju i pozvali ih da to što odradimo što prije. Do ovog trenutka nikakav odgovor nismo dobili“, kazao je Lušić u ponedjeljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close