Država vlasnik Hotela Omišalj?

Autor: Suzana Varošanec , 26. listopad 2015. u 22:01
U ovoj godini hotelu je rastao broj noćenja za 8 posto

Lokacija na kojoj se ova hotelska tvrtka nalazi nadomak je prostoru predviđenom za gradnju LNG terminala.

Za Hotele Omišalj, krčku tvrtku koja je prije tri i pol godine završila u stečaju sa 134 milijuna kuna pravomoćno utvrđenih tražbina, slijedi ključna faza – namirenje vjerovnika, a ono bi moglo biti atipično. Sudeći prema nacrtu stečajnog plana, kojeg je stečajni upravitelj Gordan Blagojević predao Trgovačkom sudu u Rijeci, ukratko, država kao najveći vjerovnik namirila bi se pretvaranjem potraživanja u vlasnički udjel. To znači da bi ukoliko se prihvati takvo rješenje, Republika Hrvatska postala 95-postotni vlasnik ovog hoteljera u stečaju kojemu su za opstanak na duže staze nužna ulaganja.

Trenutačno se njegovo poslovanje odvija u kategoriji sa dvije zvjezdice, a tvrtka i sa smanjenim smještajnim kapacitetima posluje pozitivno. U ovoj godini raste joj broj noćenja za 8 posto, prihoda za 10 posto, a čak 70 soba je izvan funkcije, kaže stečajni upravitelj. Za ulaganja u obnovu i podizanje kategorije na nešto višu  razinu tvrtka sama nije sposobna. Budući da ni država u pravilu ne investira u svoje turističke kapacitete, nego ih se rješava iz svog portfelja, izgledno je da će i u ovom slučaju ako postane većinski vlasnik, otvoriti postupak za pronalaženje strateškog ulagača.

 

134milijuna

kuna iznose potraživanja vjerovnika

U alternativnom modelu, pak, pošto se odstupa od zakonskih odredbi o unovčenju imovine, uloga države u ovom postupku ima višestruki značaj jer bi se navedenim modelom zaključenja stečaja ujedno riješila i sporna vlasnička pitanja, posebice 'repovi' koji se vuku još iz vremena procesa pretvorbe. Oni su ujedno i jedan od razloga što se za imovinu ne može tražiti kupac sve dok se ne riješi niz spornih pitanja. Naime, za određeni dio čestica koji obuhvaća više od 20 tisuća četvornih metara država je u sporu sa tvrtkom jer u vrijeme pretvorbe nisu bile uključene u procjene i elaborate.

S druge strane, doznajemo, postoje i tehničke prepreke koje su vezane uz aktualno uređenje zemljišnih knjiga u Općini Omišalj, što će biti važno i za slučaj prihvaćanja ovog plana jer bi država tad upisala svoje vlasništvo. Na taj način olakšalo bi se rješenje vlasničkih sporova koji sada opterećuju Hotele Omišalj i omogućilo u drugom koraku preuzimanje od strane privatnog investitora.  Lokacija na kojoj se ova hotelska tvrtka nalazi nadomak je prostoru predviđenom za gradnju LNG terminala, pa bi se i dio kapaciteta tijekom njegove gradnje mogao iskoristiti za smještaj djelatnika vezanih uz taj veliki investicijski projekt.

Zanimljiv je uvjet koji plan postavlja: Ministarstvo financija mora imati status razlučnog vjerovnika, a stekao bi ga odricanjem hipoteke od strane HBOR-a.  Zasad to nije moguće jer je gruntovnica u Krku odbila upisati prijenos sredstava osiguranja naplate HBOR-ove tražbine na državu koja je kao jamac-platac isplatila te obveze hotela. HBOR je dozvolio prijenos, a država se žalila.

Komentirajte prvi

New Report

Close