Država ulaže 400 mil. kuna u lokalne ceste

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 26. kolovoz 2012. u 22:00
PXL

Hrvatske ceste napravile su okvirni plan ulaganja, no on je još otvoren za izmjene. Konačna odluka o ulaganju trebala bi se znati u rujnu

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić odlučio je u lokalne i županijske ceste do kraja ove godine uložiti 400 milijuna kuna. S obzirom na to da je Ministarstvo pokazalo dobru volju, Hrvatske ceste (HC), koje će s lokalnim županijskim upravama za ceste (ŽUC) dogovarati cijeli proces, odlučile su u projekt uložiti dodatnih 35 milijuna kuna.

“Ova inicijativa ulaganja u lokalne ceste važna je jer je prva takva iz Ministarstva. Nadamo se da će ove investicije, osim poboljšanju županijskih cesta, pridonijeti i poboljšanju stanja manjih građevinskih i cestarskih tvrtki koje su se zbog krize našle u problemima”, kažu iz Ministarstva. Tu je inicjativu Hajdaš Dončić prvi put najavio prije nekoliko tjedana, a u zadatku 20 ŽUC-eva je bilo da Hrvatskim cestama pošalju planove projekata koje namjeravaju provesti do kraja 2012. godine. Nakon pristiglih projekata, Hrvatske ceste napravile su analizu i sastavile nacrt sporazuma s planom ulaganja u projekte. Na upit koji će to točno projekti biti i koliko novca će otići pojedinoj županiji, iz Ministarstva odgovaraju kako još ne znaju. Naime, Hrvatske ceste su, kažu, poslale tek okvirni plan ŽUC-evima, no on je još otvoren za izmjene. Nakon što Hrvatske ceste i ŽUC-evi postignu konačan sporazum, on će, kažu iz Ministarstva, otići na Vladu, a više podataka trebalo bi se znati u rujnu. “Naši građani daleko više koriste lokalne i županijske ceste nego državne i autoceste u svom svakodnevnom životu, a one su u jako lošem stanju i ulaganja u njih su sporadična, a mnoge općine i županije iz svojih proračuna na to ne mogu utjecati u potrebnoj mjeri. Intencija nam je ulaganjem ovih sredstava podići razinu kvalitete cesta i cestovne infrastrukture na lokalnoj razini, ali i uspostaviti novu praksu konstantnih ulaganja u te prometnice, što u konačnici diže ne samo kvalitetu svakodnevnog života građana, nego i jača gospodarstvo “, stoji u izjavi ministra Siniše Hajdaša Dončića.

Komentirajte prvi

New Report

Close