Država ‘spalila’ 27.000 boca Grgićeva vrhunskog vina

Autor: Saša Paparella , 29. srpanj 2015. u 12:45
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nećak Mikea Grgicha proziva administraciju kao posrednog krivca za štetu nastalu u nedavnom požaru.

Iako se kroz domaće medije isprva proširila vijest da je vinarija Grgić Vina na Pelješcu posve  uništena u požaru, ta se informacija srećom pokazala netočnom. "Glavna šteta je u izgorenom skladištu, gdje je uništeno 26.000 boca plavca malog iz godina 2010., 2011. i 2012., kao i 1.200 boca pošipa iz 2013. godine.

Kamena zgrada nije oštećena, osim par prozora i vrata", doznajemo od Ive Jeramaza, nećaka vlasnika vinarije Miljenka Mikea Grgicha, s kojim je 1996. u Trsteniku osnovao obiteljsku vinariju Grgić Vina. Od Jeramaza, inače glavnog enologa druge Grgićeve vinarije, slavnog Grgich Hillsa u kalifornijskoj Napa Valley, doznajemo još nešto – šteta od požara bila bi minorna samo da je državna administracija vinariji na Pelješcu u prihvatljivom roku izdala dozvolu za izgradnju novog vinskog podruma.

 

1,5milijuna

kuna iznosila je prošlogodišnja dobit Vinarije Grgić

"Da smo na vrijeme dobili građevinsku dozvolu štete u vinariji apsolutno ne bi bilo! Svih ovih godina naše vino držimo u tom privremenom skladištu koje smo već namjeravali srušiti, ali to ne možemo bez građevinske dozvole za izgradnju novog podruma. Mi čekamo, dosad strpljivo a sada nestrpljivo, na dozvolu već tri godine. Htjeli bismo ulagati novac i zaposliti dosta građevinara, ali samo čekamo, čekamo…", požalio nam se Jeramaz. Izgorjelo skladište su Grgić i Jeramaz podigli još 1996., kad su počeli podizati vinariju na Pelješcu. Bio je to privremeni potez, sa željom da se napravi neki ljepši objekt, ukopan u zemlju. Sada više nema starog objekta, a za novi nemaju dozvolu, pa je pitanje i gdje će držati vino iz ovogodišnje berbe.  

"Naši zaposlenici sada čiste vinariju, skidaju čađu i nadamo se da ćemo imati berbu ove godine. Međutim, ne možemo praviti vino ako ga kasnije nemamo gdje staviti" kaže Jeramaz. Na pitanje namjerava li tužiti nekog iz državne administracije zbog štete od požara nastale zbog otezanja s izdavanjem dozvole kaže – "nadam se samo da će se proces dobivanja dozvole sada drastično ubrzati".

Isto tako, upitan očekuje li pomoć od države zbog elementarne nepogode, odgovara – "jedinu pomoć koju trebamo je građevinska dozvola!"Jeramaz nam je potvrdio da je u požaru nastradalo nešto manje od deset posto vinograda. Od vina je spašeno oko 18.000 boca plavca i pošipa. Vinarija Grgić vino inače dobro posluje, godišnji prihod im je blizu četiri milijuna kuna uz milijun i pol kuna dobiti. Butelja Grgićevog plavca u trgovinama košta 220 kuna, a butelja njegova pošipa 140 kuna. 

Tuga pa srdžba

Kako je osnivač vinarije, 92-godišnji Miljenko Grgich? 

Miljenko je bio tužan kad je čuo za požar, ali odmah je zahvalio Bogu da nitko nije bio ozlijeđen.  Njegova tuga je ubrzo prerasla u srdžbu zbog čekanja na građevinsku dozvolu. On je siguran da ćemo uskoro imati još ljepšu vinariju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

nema građevinske dozvole jer nije uhljebe “podmazao” – onda bi bila dozvola za sat vremena gotova – nešto slično kao lopina Jakovčić u Istri …

Boli me briga za narkomane i to što su alkohol i alkoholičari zakonski legalni, a heroin i kokain nisu.
Najjadnije je što je trava ilegalna.
A znate zašto?
Zato jer ne izaziva ovisnost, pa država ne bi mogla zarađivati na narkomanima.
Pala bi potrošnja cigareta, potrošnja alkohola bi se prepolovila, potrošnja antidepresiva bi pala za 80% čime bi bile poođene farmaceutske kompanije koe gle čuda već 100 godina koriste i alkojol i heroin i kokain i njihove derivate u medicini, samo marihuanu ne.
Ipak ljekovi na bazi teških droga koje izazivaju ovisnost i nuspojave zahtijevaju doživotno korištenje + ljekove za uklanjanje nuspojava ljekova…..
Marihuana bi uništila biznis i državama i farmaceutskim kompanijama.
zato nikada neće biti legalna, a alkoholičari u saboru i vlasti će uvijek propagirati najbolja domaća vina, rakiju…….
FUJ BANDO NARKOMANKSA

e nećak od Mike, naša administracija radi za vas odličan posao, samo vi to ne znate prepoznati, dok u Hrvatskoj dobiješ dokumentaciju za podrum, već imaš višestruko skuplja arhivska vina, tako nama uhljebi pomažu

New Report

Close