‘Država se osigurala u kupoprodajnom ugovoru za Brodosplit’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 16:14
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

‘Država se u ugovoru osigurala, među ostalim odredbama da novi vlasnik ne može nenamjenski trošiti državna sredstava, da ne može “pretakati” novac iz jedne u drugu tvrtku…’

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata (SMH-IS) Vedran Dragičević kazao je danas da je važno da se putem Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) osigura funkcioniranje tvrtaka u sklopu Grupe 3. maj za koje kupac nije zainteresiran te da im se osiguraju poslovi i brza privatizacija.
Dragičević je na konferenciji za novinare rekao da za privatizaciju tvornice Motori i dizalice (MID) i Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO), koje posluju u sklopu Grupe 3. Maj, iako neće biti privatizirane s Uljanikom, ima zanimanja.

Ako AUDIO ne bi jamčio poslove i brzu privatizaciju tih tvrtaka, sindikat će tražiti da ukupno oko 550 radnika ostane u Brodograđevnoj industriji (BI) 3. maj, koja će se privatizirati. Naglasio je kako uvjeti kupnje 3. maja moraju biti transparentni, da sindikat mora biti upoznat s programom preustroja i ugovorom o preuzimanju, da će ustrajati na socijalnom sporazumu i tražiti da radničke otpremnine budu poštene i jednake.

Na novinarski upit o kupoprodajnom ugovoru za brodogradilište Brodosplit, Dragičević je odgovorio da je taj ugovor vidio te da se država u ugovoru osigurala, među ostalim odredbama da novi vlasnik ne može nenamjenski trošiti državna sredstava, da ne može "pretakati" novac iz jedne u drugu tvrtku, da će vlasnik Jadranbrodu svaka tri mjeseca dostavljati izvješća te jasnom odredbom o ulaganju u tehnološku obnovu.

No smatra kako je neriješeno što će s dogoditi ako novi vlasnik DIV ne ispuni bilo koji uvjet, jer da se, prema sadašnjim uvjetima, u tom slučaju mora otkazati ugovor i vlasnik bi morao vratiti dio novca, ali bi brodogradilište moralo u likvidaciju, a na naplatu bi došle sve potpore od 2006. Na pitanje zašto kupoprodajni ugovor za Brodosplit neće potpisati tvrtka DIV nego tvrtka DIV brodogradnja, Dragičević je odgovorio da je DIV sudužnik i da ima jednaku odgovornost te da ne može zamisliti da bi netko ušao u taj proces, a da nema novca. Glavni povjerenik sindikata u BI 3. maj Juraj Šoljić podsjetio je da su danas u TIBO-u isplaćene plaće za prosinac i da je završen štrajk te da se uskoro očekuju i plaće za siječanj.

Danas se očekuje isplata 60 posto plaće za siječanj u MID-u, a Uprava jamči ostatak uskoro, kazao je Šoljić kazavši da je u toj tvrtki ugovoreno nekoliko novih poslova, ali da je još oko 150 radnika na čekanju. Iz Ministarstva gospodarstva obećali su nam da ćemo do kraja veljače razgovarati o privatizaciji 3. maja i sudbini tvrtaka koje ona neće obuhvatiti, rekao je Šoljić te najavio skup članova triju sindikata u 3. maju. Skup pod sloganom "Akcija za spas 3. maja" održat će se 28. veljače u 11 sati u 3. maju, a organiziraju ga SMH-IS, Sindikat 3. Maj i Sindikat Istre i Kvarnera (SIK).

Komentirajte prvi

New Report

Close