Država prodaje simbolične udjele u trideset kompanija

Autor: Marija Brnić , 29. kolovoz 2019. u 22:00
Ravnatelj CERP-a Milan Plećaš/Grgo Jelavić/PIXSELL

Najvrjednija dva paketa su Tankerska plovidba i Laguna Novigrad, cijene se oko 1,5 milijun kuna svaki.

Krenuo je prvi od tri kruga velike čistke manjinskih udjela u državnom portfelju. Centar za restrukturiranje i prodaju oglasio je prodaju vlasničkih paketa u 30 poduzeća, za koje će se ponude prikupljati postupkom javnog nadmetanja, koji će za najveći broj ponuđenih udjela biti održan 19. rujna, a za dva najvrjednija paketa nadmetanje će se održati 14. listopada. 

Riječ je o paketima u Tankerskoj plovidbi, za čijih je 926 dionica ili 0,17 posto određena početna cijena od 1,62 milijuna kuna, te Laguni Novigrad i njezinih 6.178 dionica koje čine 0,70 posto temeljnog kapitala, za koje će prodaja startati s ukupno 1,56 milijuna kuna. Za obje tvrtke određen je i najveći cjenovni korak u nadmetanju, po 5 tisuća kuna.  

Udjeli iznad 1 posto
U samo pet od tvrtki s ove prodajne liste ponuđeni paket prelazi udjel od 1 posto, a to su Međimurje Bidra iz Čakovca, Promet Građenje iz Požege, Girk Kalun iz Drniša i dubrovački Hoteli Koločep, a jedini veći paket koji se stavlja na bubanj je 14,81 posto udjela u zagrebačkoj tvrtki Tribina. Prema dostupnim podacima, riječ je o nakladničkoj tvrtki čiji su vlasnici odvjetnik Neven Cirkveni, te Elmo Cvek uz tri ovlaštenika na poslovnom udjelu i državu, a tvrtka nema zaposlenih i aktivnosti, u prošloj godini imala je tek 200 kuna prihoda.

Mnoge od tvrtki široj javnosti su nepoznata imena, primjerice tvrtka Utenzilija iz Zagreba, koja se bavi proizvodnjom lanaca i transportera, ostvaruje prihode od oko 3 milijuna kuna i ima 17 zaposlenih. No, CERP se rješava udjela od 0,15 posto uz početnu cijenu od 861 kunu. Na listi su i dionice tvrtki poput Chromos boja i lakova, Finvest Corpa, Infosistema, Hotela Koločep, te zagrebačkog hotela Dubrovnik. Na popisu, kako se i najavljivalo, ne nalaze dionice tvrtki od posebnog državnog interesa ili tvrtki poput Croatia osiguranja i Podravke.  

Sve zbog eura
Usporede li se podaci s onima iz portfelja CERP-a, evidentno je da se država rješava svih raspoloživih malih udjela, no neka od imena i s ove liste zadržat će se u evidenciji i u slučaju da uspije aktualna prodaja, budući da na dijelu portfelja postoje zabilježbe, najčešće zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.  Ove su privatizacijske aktivnosti najavljene u okviru vladinog akcijskog plana za uvođenje eura, a odvijat će se kvartalno, pa se, dakle, idući krug prodaje iz CERP-ovog portfelja s novih 30 udjela  može se očekivati krajem prosinca. No, iz ovog privatizacijskog ciklusa ne treba očekivati vrijedne prihode.

Komentirajte prvi

New Report

Close