Država ponovno ulazi u Varteks i uzima 25 posto

Autor: Suzana Varošanec , 15. siječanj 2013. u 22:01
Do 28. siječnja Uprava Varteksa mora napraviti izvješće o financijskom poslovanju i revizorsko izvješće, te dogovoriti s ključnim vjerovnicima (bankama i državom) modele restrukturiranja ilustracija

Krajem studenog tvrtka je dugovala 635,6 milijuna kn, no iako je teoretski moguće da završi u stečaju, povjerenik tvrdi da se to ne očekuje.

Varaždinski Varteks – najveća hrvatska tekstilna kompanija sa stoljetnom tradicijom i ozbiljnim financijskim nedaćama – uspjela je 7. siječnja završiti postupak pripajanja svoje tri tvrtke, te je sad, po svemu sudeći, na dobrom putu da početkom veljače uđe u predstečajnu nagodbu.

Neslužbeno doznajemo i da je otvorena mogućnost da država opet uđe u Varteks i za svoja potraživanja dobije paket do 25 posto dionica.  Uvjet za pokretanje predstečajne nagodbe je da Uprava Varteksa dostavi dokumentaciju i da to Fina odobri, potvrdio nam je  Antun Mišanović, povjerenik predstečajne nagodbe Varteksa. Njega je Fina prošlog tjedna postavila kao "prijelazno rješenje" kako bi kupila vrijeme za postizanje dogovora s nekoliko ključnih vjerovnika. Mišanović je, inače, zaposlenik varaždinskog poglavarstva te stečajni upravitelj nadležan za područje varaždinskog Trgovačkog suda. U ovoj fazi dobio je zadatak kontrolirati sva Varteksova plaćanja kako ne bi eventualno došlo do otuđenja imovine na štetu vjerovnika. Mišanović je potvrdio da se najkasnije do 28. siječnja očekuju ključna izvješća od Varteksove Uprave: o financijskom poslovanju i revizorsko izvješće, ali i sporazumi s ključnim vjerovnicima, bankama i državom, o modelima kojima će se provesti financijsko i operativno restrukturiranje kompanije. I po njegovom mišljenju bi, u slučaju Varteksa moglo doći do značajnijeg vlasničkog restrukturiranja, pa bi, čini se, država zaista ponovno ušla u vlasništvo Varteksa. "Nisu mi poznati konkretni detalji koje dogovara Varteksova Uprava s ključnim vjerovnicima", rekao je Mišanović dodavši da će do otvaranja postupka pred Finom, čemu se on nada, isključivo kontrolirati plaćanja Varteksa, dok će nakon otvaranja u suradnji s Upravom ispitati sva potraživanja koja prijave vjerovnici. "Teoretski, ako bi se prijavilo više od 25 posto spornih potraživanja, ne bi se mogao voditi postupak predstečajne nagodbe nego stečaj, no to se ne očekuje", rekao nam je. 

Za rasplet u kojem Varteks pod vodstvom predsjednika Uprave Zorana Košćeca najprije dobija povjerenika, pa tek naknadno ulazi u postupak nagodbe, kumovala je Finina odluka da olakša situaciju u traženju rješenja. Nagodbeno vijeće Fine prihvatilo je prijedlog kompanije za određivanje privremene mjere zastoja svih postupaka ovrhe i osiguranja naplate vjerovnika na rok od 17 dana. Taj manevar u korist spašavanja industrije i radnih mjesta omogućila je Uredba kojom je Vlada krajem 2012. intervenirala i u članak 48. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Odluku o "poštedi" tvrtke od blokade zbog prijetnje nenadoknadive štete Varteksu prije otvaranja samog postupka, te odluku o povjereniku koji nadzire plaćanja kompanije,  kao i o njegovoj naknadi u ukupnom iznosu od 6000 kuna, Finino vijeće je donijelo 11. siječnja 2013. S obzirom na rok od 45 dana za dostavu dokumentacije, a koji ističe 28. siječnja, to znači da Varteksovi vjerovnici dotad ne mogu blokirati njegov žiroračun. No, s druge strane, zbog velikog ustupka dužniku, vjerovničke interese u Varteksu štitit će povjerenik Mišanović.  "Vodit ću računa o tome da se novac isplaćuje za plaće, energente, sirovinu i poreze što je sve bitno za normalno poslovanje. Ne sudjelujem aktivno u kreiranju restrukturiranja Varteksa jer je to posao Uprave.

No, moram reći da sam s Košćecom stupio u kontakt i da prema mojim saznanjima Uprava radi 24 sata na dan", rekao je Mišanović. Demantirao je pak optužbe na njegov račun da je, s obzirom na zaposlenje u gradskom poglavarstvu, u "sukobu interesa" te da nema dovoljno vremena za Varteks. "Smatram moralnom obavezom pokušati pomoći u spašavanju Varteksa i na tom ću raditi u svoje slobodno vrijeme svjestan važnosti i značaja tog posla za društvenu zajednicu", rekao nam je.U ovoj fazi je isključio mogućnost prodaje Varteksove imovine, rekavši kako za tako nešto više nema zakonske dozvole. Što se tiče iznosa dugovanja od 635.594.105 kuna na dan 20. studenog prošle godine, kad je predan Varteksov prijedlog Fini, on smatra da će doći do korekcija, i to zbog pribrajanja obveza tri tvrtke koje su  pripojene (Varteks odjeća, Varteks Ludbreg i Varteks Bednja). Poslovanje Varteksa vodi Zoran Košćec, koji ima 2,55 posto dionica. No, i dalje se oko 25 posto vlasništva skriva iza skrbničkih računa, dok sam Varteks u trezoru ima 9,56 posto dionica. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

teško je povjerovati da političari mogu biti do te mjere g-upi i zadrti u svojoj koncepciji državnog komunizma, ali to se potvrđuje svakim danom.

da ima zrnca razuma u toj vladi barem bi se okrenuli prema badelu da vide kako je završio taj pokušaj državnog komunizma, koji je izgledao kao labuđi pjev jedne promašene koncepcije, no oni će to napraviti još jednom, po milijuniti put otkako su vlade počele razaranje privrede dotacijama i intervencijama nesposobnih koji su propali na tržištu.

Bilo bi dobro da DORH postane dioničar!!!

JELI OVO KRAJ BRODOSPLITA ?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/je-li-ovo-kraj-brodosplita-radnicima-ponudjene-otpremnine-tko-zeli–moze-ici/657275.aspx

RAZOTKRIVANJE skrbničkih računa – jednako je objavi Registra branitelja…

Kad država smogne snage za to- spašeni smo….

New Report

Close