Država pokriva 50% troškova izgradnje pogona za 22 uljara

Autor: Marta Duić , 17. travanj 2019. u 22:00
Posebno se želi poticati maslinarstvo/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Vrijednost potpore 15-600.000 €.

Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede prisustvovao je potpisivanju 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja, koje je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić.

Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 26,7 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost ulaganja 56,2 milijuna.  Ugovori su rezultat 3. natječaja tipa operacije 4.2.1. – Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima iz Programa ruralnog razvoja vrijednog 75 milijuna kuna koji je bio namijenjen isključivo za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja od maslina, tikva (buča) uljarica i voća.

Vrijednost potpore po projektu predviđena natječajem iznosila je od 15.000 do 600.000 eura, a intenzitet potpore po projektu 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

 

Tolušić

Želimo proizvode s dodanom vrijednošću i stvaramo uvjete za proizvodnju i preradu.

Hina prenosi kako poljoprivredna zadruga Cres novom tehnologijom planira pospješiti kvalitetu maslinovog ulja i zadovoljiti potrebe zadrugara i ostalih otočana koji kod njih prerađuju masline.

Dobili su 1,5 milijuna kuna potpore, a utrošit će ih u opremanje objekta uljare za proizvodnju maslinovog ulja i nabavku gospodarskih vozila. Među dobitnicima potpore je i tvrtka Pannonian grain iz Osijeka, koja se bavi proizvodnjom hladnih prešanih ulja.

Potpora će im omogućiti da budu još konkurentniji na tržištu, a sredstva će iskoristiti za opremanje pogona za proizvodnju hladnog prešanog ulja te za širenje asortimana, posebice bučinog ulja.

˝Želimo proizvode s dodanom vrijednošću i stvaramo uvjete za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. Povećava se potražnja za maslinovim uljima, potrošači sve više cijene "butik" proizvodnju, pa imamo šansu za veću proizvodnju, i za sadnju novih nasada maslina. Maslinarstvo je među našim strateškim proizvodnjama koje posebno potičemo˝, poručuje Tolušić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close