Država plaća knjige dva i pol puta skuplje nego prošle godine

Autor: Ksenija Puškarić , 04. srpanj 2008. u 06:30

Kako kažu nakladnici, udžbenici su poskupjeli zbog inflacije, ali i manjeg opsega posla, te skupih resursa

Rebalansom proračuna Vlada je osigurala 160 milijuna kuna za besplatne udžbenike. Premda se ove godine tiska svega 20 posto novih naslova, njihova je cijena polovica prošlogodišnjeg iznosa. Kako kažu nakladnici, udžbenici su poskupjeli zbog inflacije, ali i manjeg opsega posla, a jednako skupih resursa. Distribuciju besplatnih udžbenika za osnovne i prva dva razreda srednjih škola i ove će godine provoditi Narodne novine. Iako pojedini nakladnici tvrde da natječaj za distribuciju uopće nije objavljen, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, tvrdi da to nije istina.

Bez žalbi
“Natječaj je objavljen u Narodnim novinama i nitko se osim njih nije ni javio s dokumentacijom, a nije bilo ni žalbi na natječaj. Čak nismo išli ni na izravnu pogodbu, kao prošle godine”, objašnjava Filipović. Osim te tvrtke, u posao distribucije će se, dodao je, uključiti i 14 knjižara, ali samo onih koje nisu nakladnici, kako bi se spriječio sukob interesa. No, koliko će iznositi vrijednost distribucije, još nije poznato. Kako kaže Filipović, narudžbe udžbenika za osnovnu školu trebale bi biti obavljene do subote, 5. srpnja, a za srednje do 15. srpnja. “Tek će se tada vidjeti koliko će se naručiti besplatnih udžbenika”, kazao je Filipović. Za taj su posao prošle godine Narodne novine dobile 12 milijuna kuna. Ove je godine benzin mnogo skuplji, tako da je sve izglednije da će i cijena biti mnogo veća. Inače, Vlada je prošle godine donijela odluku o besplatnim udžbenicima, a prve najave su govorile da će porezni obveznici za to izdvojiti 240 milijuna kuna. Na koncu je objavljeno da je prava cijena ipak nešto viša i iznosi 377 milijuna kuna. Za osnovnoškolske udžbenike država je tako nakladnicima isplatila 307 milijuna kuna, a za udžbenike za učenike 1. razreda srednje škole 70 milijuna kuna. Čak 137 milijuna više nego što je prvotno bio cilj. Ove će godine svi učenici dobiti nove radne bilježnice i radne udžbenike, što se najviše odnosi na hrvatski jezik, matematiku i strani jezik u nižim razredima osnovne škole te strane jezike u višim razredima osnovne i srednjih škola. Budući da se učenici prvih razreda osnovne škole prvi put susreću s udžbenicima, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) za njih će nabaviti nove udžbenike, jednako kao i za učenike drugih razreda srednje škole, drugu generaciju za koju je srednjoškolsko obrazovanje obvezno. Svi ostali dijelit će stare i nove udžbenike. U Hrvatskoj su 62 izdavača udžbenika, a daleko najveći su Školska knjiga, koje u školskoj godini 2006./2007. pokrivao 36 i Profil sa 30 posto tržišta. Na trećem mjestu je tada bila Alfa sa 14 i Znanje sa 13 posto, a slijedili su VBZ i Algoritam. Od manjih izdavača te literature najuspješniji su Meridijani, specijalizirani za zemljopis i povijest, te Element, specijaliziran za matematiku.

Ugovori o tiskanju
Država je prošle školske godine godine sklopila ugovore o tiskanju besplatnih udžbenika sa 46 nakladnika. Najveći promet ostvarila je Školska knjiga. Budući da je država otkupila najviše njihovih udžbenika, i to u omjeru od 43,9 posto, isplaćeno im je 165 milijuna kuna. Drugi nakladnik čiji su udžbenici bili najzastupljeniji u ovoj školskoj godini je Profil, s udjelom od 27,3 posto, odnosno s gotovo 103 milijuna kuna. Slijedi nakladnička kuća Alfa sa 11,5 posto svojih udžbenika u školskim klupama i oko 43 milijuna kuna, te kuća koja tiska isključivo udžbenike za vjeronauk, Kršćanska sadašnjost, s udjelom od 4,5 posto što iznosi oko 17 milijuna kuna. Prema neslužbenim podacima iz resornog ministarstva, ove će godine najveći nakladnik biti Profil. “Nastavnici su prepoznali trud koji Profil ulaže da bi imao najbolje udžbenike. Uveli smo novost da udžbenike pišu sami nastavnici, autori praktičari, jer oni najbolje znaju kakav im obrazovni materijal treba u radu s djecom, a mnogo pažnje smo posvetili također multimedijim sadržajima te dizajnu. U našim udžbenicima učenicima nastojimo ne nuditi gotove definicije, nego ih poticati na razmišljanje”, rekao je Andrija Pečarić, direktor školskog odjela u Profilu.

Komentirajte prvi

New Report

Close